Hlavní obsah

Nové záběry. Silná zemětřesení a třímetrovou tsunami v Indonésii nepřežilo 384 lidí, počty nejsou konečné

Živelná katastrofa v Indonésii má na svědomí již téměř čtyři stovky obětí. Bilance však stále pochází pouze z jednoho města.Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Páteční silná zemětřesení, která postihla indonéský ostrov Sulawesi, si spolu s následnou vlnou tsunami vyžádala 384 obětí. V sobotu to oznámila indonéská agentura pro řešení katastrof. Bilance se však vztahuje pouze k městu Palu. Je tam 540 zraněných a 29 lidí se pohřešuje. Vzhledem k přerušeným komunikačním kanálům zatím nejsou k dispozici informace z dalšího postiženého města Donggala, informoval list The Jakarta Post.

Článek

Otřesy o síle od 6,1 do 7,5 stupně Richterovy škály a třímetrová vlna tsunami napáchaly rozsáhlé materiální škody. Na břehu jsou stále vyplavená lidská těla, mnoho domů je v troskách.

Podle serveru News – The Jakarta Post jsou nejvíce postiženými středisky ostrova Sulawesi města Palu a Donggala, ve kterých žije dohromady asi 600 tisíc lidí. Do obou přijeli pomáhat vojáci a k pomoci se zmobilizovala také policie.

České Ministerstvo zahraničních věcí až do odvolání nedoporučuje cestovat na Sulawesi, zvláště do severních oblastí ostrova. Ministerstvo také kontaktovalo 191 českých občanů zaregistrovaných v systému DROZD.

„Zatím nemáme informace o zraněných českých občanech,“ řekl v sobotu Robert Řehák z tiskového odboru ministerstva. V případě nouze mohou lidé kontaktovat české velvyslanectví v Jakartě na pohotovostní lince +62 811 1941 251.

Podle místního tisku indonéské ministerstvo pro cestovní ruch aktivovalo krizové středisko pro návštěvníky, které bude ve spojení s krizovým štábem a turistickou kanceláří na Sulawesi. Návštěvníkům se doporučuje, aby se informovali o situaci na oficiálních stránkách vlády.

Zemětřesení a tsunami na indonéském ostrově Sulawesi už má stovky mrtvých a další zraněné.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

Přeživší šplhali i na šestimetrové stromy

Nemocnice jsou zavaleny raněnými a mnozí musejí být ošetřeni venku. Mluvčí záchranářské agentury Sutopo Purwo Nugroho řekl, že mnoho lidí neuteklo včas a zůstalo u své práce, když se blížila přívalová vlna.

„Tsunami před sebou tlačila auta, dříví i domy,“ řekl Nugroho. Někteří lidé přežili díky tomu, že dokázali vylézt na šestimetrové stromy.

Indonéská agentura pro řešení katastrof oznámila, že neznámý zůstává osud „desítek až stovek“ lidí, kteří byli v době úderu tsunami na pláži v Palu, kde se měl konat festival. Nugroho řekl, že se mnoho rodin pohřešuje. Indonéská televize odvysílala záběry pořízené mobilním telefonem, jež zachycují úder přívalové vlny a prchající lidi.

Prezident Joko Widodo slíbil rychlou pomoc a řekl, že povede humanitární operace na pomoc obětem ve městech Palu a Donggala.

Tisíce balíčků s potravinami, polní kuchyně a dobrovolníci

Do Palu bylo posláno letadlo s polní nemocnicí a vojáky, ministr vnitra požádal města v okolí, aby poslala do postižených míst stany a další vybavení. Vyzval také místní správy, aby poskytly rýži.

„Poletím do Palu, abych zajistil, že je místní vláda připravena,“ řekl ministr Tjahjo Kumolo.

Ministr pro sociální záležitosti Agus Gumiwang Kartasasmita řekl, že jeho úřad připravil tři tisíce balíčků se základními potravinami a dá k dispozici šest polních kuchyní, v nichž je možné denně připravit až 36 tisíc porcí jídla. Do pomoci se zapojí také stovka dobrovolníků z okolí.

Meteorologická služba ohlásila, že po hlavních úderech následovalo 55 následných otřesů o síle od 2,9 do 6,5 stupně. Její představitel vyzval občany, aby se drželi dál od poškozených budov.

Poškozena je i řídící věž letiště a přistávací dráha na letišti v Palu, i když Nugroho řekl, že část letadel může přistát.

Indonésie patří do pásma takzvaného ohnivého kruhu na střetu kontinentálních desek. Série zemětřesení, která v červenci a srpnu zasáhla indonéský ostrov Lombok, si vyžádala téměř 500 mrtvých a více než 1 300 zraněných. V roce 2004 zemětřesení a tsunami zabily 226 tisíc lidí v 13 zemích, z toho více než 120 tisíc v Indonésii.

Reklama

Doporučované