Hlavní obsah

Novinka v boji proti covidu. Česko se začalo bát i „zelených“ zemí

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Se začátkem prázdnin začaly laboratoře prověřovat pozitivní vzorky, zda se u nich nejedná o některou z mutací. Stát si od toho slibuje zpomalení šíření nakažlivé mutace delta. Mutace prý do Česka proudí i z takzvaně zelených zemí.

Článek

Testovací centra mají od dnešního dne povinnost provádět diskriminační PCR u každého pozitivního vzorku. U těch, které prokážou, že se jedná o nějakou mutaci, putují na sekvenaci, která je časově náročnější. Ministerstvo zdravotnictví si od toho slibuje rychlejší zachycení mutací. Mutace podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha totiž lidé často importují, a to i z takzvaně zelených zemí, které jsou s nejnižším rizikem.

Vláda na čtvrtečním zasedání zavedla kvůli mutacím nová přísnější opatření na léto. Podrobnosti ZDE. Jak se šíří koronavirus, naleznete v unikátní mapě ZDE.

„Sekvenace trvá nějaký čas, zatímco diskriminační PCR musí být hotový do 48 hodin. Pro hygienickou stanici je to ale už signál, že musí začít trasovat,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Mutace podle něj hygieny trasují už i ze zelených zemí, jako je třeba Německo. I proto vláda zavedla pro plně nenaočkované povinnost testování po návratu z jakékoliv země.

Když diskriminační PCR test odhalí mutaci, vzorek jde okamžitě na sekvenaci. Přesné číslo takto sekvenovaných vzorků ministr neuvedl. Nicméně kapacitu pro takovýto rozbor vzorků označil za dostačující.

„Kapacita je 4500 vzorků měsíčně u sekvenačních center. Vzhledem k počtům pozitivních vzorků je dostačující,“ dodal.

Koronavirus se podle něj nyní nejvíce šíří ve věkové skupině mezi 16 a 29 lety, která patří mezi nejméně proočkované.

Reklama

Doporučované