Hlavní obsah

Novojičínská nemocnice má přeplněnou testovací kapacitu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Odběrové místo v nemocnici v Novém Jičíně, které se ve středu podle dat zveřejněných ministerstvem zdravotnictví řadilo v zemi mezi nejhorší z hlediska volných kapacit, pracuje na maximum.

Článek

Poptávka po testování na odběrovém místě v novojičínské nemocnici je tak vysoká, že lidé mohou čekat na vyšetření i pět dní. „Odběrové místo jede na maximální kapacitu, v provozu je od pondělí do neděle, včetně svátků. Denně zde zdravotníci odeberou vzorky od 200 osob,“ uvedla Radka Miloševská, mluvčí nemocnice patřící do skupiny Agel. Čekací doba se ale podle ní mění, protože poptávka se zvyšuje ve vlnách podle toho, jak vznikají ohniska nákazy.

Miloševská zdůraznila, že lidé mohou využít kterékoliv odběrové místo, a to dokonce i mimo Moravskoslezský kraj. „Mohou se tak obrátit na střediska, která mají aktuálně volnější kapacitu,“ uvedla mluvčí. Dodala, že odběrové místo v novojičínské nemocnici provádí testy po předchozím objednání tak, aby se u nemocnice netvořily dlouhé fronty čekajících, které zvyšují riziko přenosu nákazy.

Podle Miloševské se vzorky z novojičínské nemocnice spolu s některými dalšími vyhodnocují v ostravské mikrobiologické laboratoři AGELLAB. Jen za říjen tato laboratoř, jež se na jaře stala prvním soukromým subjektem, kterému stát povolil testovat přítomnost koronaviru, vyhodnotila 37 tisíc vzorků. Pozitivních jich bylo přes 40 procent.

Z údajů zveřejněných ministerstvem zdravotnictví vyplývá, že odběrová místa v některých regionech nestíhají. Nejhorší byla podle zveřejněných dat o jejich volných kapacitách ve středu situace kromě Nového Jičína například i v Liberci, Kroměříži nebo Jablonci. Zájem násobně převyšuje kapacitu také například na některých menších odběrových místech v Brně a Ostravě. Několik dní se na volný termín čeká v Třebíči, Jeseníku, Prachaticích, ale také ve velkých nemocnicích, jako je Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem nebo Oblastní nemocnice Kolín. V Praze jsou naopak odběrová místa poloprázdná, data ukazují volnou kapacitu přes 70 procent a termíny je možné rezervovat někdy i na stejný den.

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) už v pondělí avizoval, že se v kraji chystá otevření dalšího odběrového místa. Zvládnout by mělo až 2000 odběrů za den.

Reklama

Doporučované