Hlavní obsah

Novorozené děvčátko nedostalo včas antibiotika, případ si převzala policie

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Policie se začne zabývat dalším případem možného zanedbání péče v Pardubické nemocnici.

Článek

Vedení Pardubická nemocnice má na stole další případ možného zanedbání péče. U děvčátka narozeného v červnu neprovedl personál všechny potřebné testy. Kvůli tomu se u novorozence rozvinula otrava a selhávaly orgány, následovalo zánětlivé postižení centrálního nervového systému a krvácení do mozku. Na případ upozornily v úterý Česká televize a iDnes, podle nichž budou následky doživotní.

Případem se nyní začala zabývat policie. „Policie zatím zjišťuje všechny okolnosti, protože rodina dítěte se na ni sama neobrátila,“ řekla mluvčí pardubické policie Eva Maturová. „Trestní oznámení od rodiny jsme nepřijali, ale vzhledem k dotazům médií jsme se začali případem zabývat.“

Nemocnice ve zveřejněném stanovisku uvedla, že po prověřování postupů poskytnuté léčebné péče zjistila nesoulad mezi doporučeným a realizovaným léčebným postupem plně kvalifikovaných lékařů.

Na žádost již vydala zdravotnickou dokumentaci případu.

Podle středečního vyjádření společnosti Nemocnice Pardubického kraje (NPK) šlo o náročný předčasný porod pacientky s rizikovým těhotenstvím, kterou nemocnice přijala poté, co ji předchozí dvě nemocniční pracoviště odmítla.

„Interní prověřování medicínského postupu a vzniklých zdravotních komplikací, k nimž by v případě normálního transportu a včasné aplikace antibiotik před porodem nemuselo dojít, ukázalo na možný nesoulad mezi doporučeným a realizovaným odborným postupem, a to přesto že bylo děvčátko v péči proškolených a kvalifikovaných neonatalogů,“ uvedla mluvčí společnosti Kateřina Semrádová.

Připomeňte si: Policie prověřuje, zda zdravotníci nemocnice v Pardubicích pochybili při péči o krvácejícího chlapce. Ten po operaci mandlí skončil ve vigilním kómatu.Video: Seznam Zprávy

Nemocnice proto požádala o vypracování expertiz, aby se potvrdila nebo vyvrátila souvislost mezi možným nesouladem v postupu lékařského týmu a zdravotním stavem děvčátka a mohla vyvodit patřičné důsledky. „Zároveň je NPK připravena vyvinout maximální úsilí a rodině v těžké situaci pomoci,“ uvedla Semrádová.

Vedení Pardubického kraje jako vlastníka nemocnice by mělo do dvou týdnů dostat podrobnou zprávu o celé věci, řekl krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr (ODS).

Zatím není jasné, zda selhal systém lékařské péče, nebo pochybili lékaři. Podle závěrů přijme hejtmanství konkrétní opatření. Představenstvo společnosti Nemocnice Pardubického kraje v pondělí uložilo oblastní ředitelce pro zdravotní služby Pardubické a Chrudimské nemocnice Štěpánce Fraňkové, aby zpracovala návrhy řešení, která s případem přímo souvisejí. „Chyby nastaly, bez personálních změn to z mého pohledu dál nepůjde,“ uvedl Valtr.

Pardubická nemocnice také čelí obvinění kvůli pooperačním komplikacím malého chlapce v roce 2017, který následně zůstal v takzvaném bdělém kómatu.

Obviněny jsou i lékařka a dvě zdravotní sestry z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Rodina požaduje po nemocnici 22 milionů korun, zdravotnické zařízení jí nabídlo šest milionů korun jako zálohu, což akceptovala.

Reklama

Doporučované