Hlavní obsah

Novorozenecké oddělení FN Motol bude v nových prostorách

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Novorozenecké oddělení pražské Fakultní nemocnice Motol bude od příštího týdne fungovat v nových prostorách. Na novorozenecké jednotce intenzivní a resuscitační péče bude k dispozici sedm pokojů s kapacitou oddělení 20 lůžek.

Článek

Novinkou budou dva boxy určené pro individualizovanou péči o extrémně nezralé novorozence, které umožní s dítětem hospitalizovat i matku a další rodinné příslušníky. ČTK to dnes sdělila mluvčí nemocnice Pavlína Danková.

„Pracoviště disponuje nejmodernějším přístrojovým vybavením. Unikátní je jednoznačně speciální systém dávkování kyslíku, který je pacientovi dávkovaný automaticky, podle jeho stavu. To je výhodou především u nestabilních pacientů,“ uvedla mluvčí. Oddělení je tímto systémem vybaveno celé a je možné ho využít u všech pacientů najednou.

Lékaři budou k převozu používat speciální inkubátor, ve kterém je pak novorozenec zároveň hospitalizován. Inkubátor umožňuje plnou ventilační podporu zvlhčovanou směsí plynů i během transportu. Další výhodou je, že umožňuje co nejmenší manipulaci s pacientem, čímž se snižuje riziko poranění či infekce.

Nejčastěji jsou na novorozenecké jednotce intenzivní péče ošetřovány děti s nízkou porodní hmotností a nedostatečnou zralostí. Nedonošení novorozenci po předčasném porodu mají nezralé životně důležité orgány a je nutné je u nich dlouhodobě podporovat. „Na oddělení léčíme také novorozence s velice závažnými zdravotními problémy. Naši pacienti mají nejrůznější vrozené vady, nádory, genetická onemocnění a syndromy. Řada z nich vyžaduje natolik specializovanou péči, že je nelze léčit nikde jinde v republice,“ uvedl primář novorozeneckého oddělení Jan Janota.

Rodiče hospitalizovaných miminek mohou využívat kamerový systém a sledovat svoje dítě pomocí aplikace v mobilním telefonu ve chvílích, kdy nemohou být přítomni na oddělení. „Jedná se o technicky i finančně náročný projekt provozovaný za podpory nadačního fondu novorozeneckého oddělení, který je rodiči velmi pozitivně oceňovaný,“ uvedla Danková.

Nemocnice se nyní potýká s nedostatkem sester. „Bohužel stejně jako všechna vysoce specializovaná pracoviště se i my potýkáme s velkým nedostatkem sester. Nabídka pracovat ve špičkovém prostředí a našem vysoce profesionálním týmu zdravotníků tak stále platí,“ řekl ředitel Miloslav Ludvík.

Nemocnice v Motole byla založena v roce 1943 a jde o největší zdravotnické zařízení v České republice. Kapacita je zhruba 2000 lůžek a ročně ošetří desítky tisíc pacientů.

Reklama

Související témata:

Doporučované