Hlavní obsah

Praha kvůli koronaviru zčervená. Návod, jak se vyhnout nebezpečí

Foto: Jakub Čaja, Seznam Zprávy

Pražská hygiena už pro protiepidemická opatření nemá moc velký manévrovací prostor.

Reklama

Vývoj okolo covidu-19 se v Praze začíná odrážet ve veřejném životě, ve školách i v soukromí. Lidé by se měli chránit dodržováním hned několika pravidel.

Článek

Počty nově nakažených s covidem-19 se v Praze tento týden vyšplhaly na rekordně vysoká čísla. Zatímco v pondělí hygiena hlásila 268 pozitivně testovaných, ve čtvrtek 17. září jich přibylo 786. Za několik dní tak v hlavním městě přibylo skoro dva tisíce nových případů. Hospitalizováno v nemocnicích je kvůli covidu-19 k pátku více než 90 lidí.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) oznámil, že se metropole nově přesouvá na semaforu do červené barvy, která značí komunitní šíření nákazy. K dosavadním opatřením přibylo nařízení distanční výuky na vysokých školách.

Podle hygieniků by lidé měli přizpůsobit své chování v celé řadě dalších oblastí běžného života, a to i při činnostech, jako je například doprava do práce nebo setkávání s příbuznými.

Dojíždějte bezpečně

Pokud je to možné, je lepší vyhnout se veřejné dopravě a zvolit individuální přepravu. Pokud však do MHD musíte, dodržujte základní pravidla.

Chránit se je důležité už před nástupem do vozů hromadné dopravy. Rozestupy by se měly dodržovat tedy i na zastávce, aby nedocházelo k přenosu kapénkové nákazy.

V samotné městské hromadné dopravě je povinné mít nasazenou roušku. Nařízení se týká také meziměstské dopravy, tedy i vlaků a dálkových autobusů. Výjimku nemají ani standardní a alternativní taxislužby, rouška je povinná i tam.

Pokud je to možné, doporučuje se sedět co možná nejdále od ostatních cestujících. Jestliže to není nutné, neměli by cestující mezi sebou navazovat kontakt.

Ideální je vzít si s sebou také rukavice a bez nich se nedotýkat kovových tyčí a madel. Ty se sice pravidelně dezinfikují, nicméně cestující nemůže vědět, kdo se na stejném místě držel chvíli před ním. V prostoru MHD by se nikdo neměl dotýkat obličeje.

Jak se chovat v MHD

Pozor na zalidněná místa

Pro všechna respirační onemocnění platí, že se lépe šíří v uzavřených místnostech, kde je velká koncentrace lidí. Podle ředitelky hygienické stanice Zdeňky Jágrové jsou i v případě koronaviru riziková všechna místa, kde se lidé ve větším počtu scházejí. Lidé by se měli chovat obezřetně, zejména jdou-li do baru, nočního klubu, na koncert nebo na diskotéku.

„Důležité je dodržovat odstupy a zvážit, zda se akce vůbec zúčastnit a zda nejdu příští týden za babičkou do domova nebo jinam a zda nemohu případně onemocnění přenést, byť sám mohu být bez příznaků a obtíží,“ míní hygienička.

Dodržování rozestupů je také jedním z bodů základní poučky proti covidu-19.

„Teď je to na osobní odpovědnosti každého z nás. Dodržujte všichni v Praze pravidlo tří R – noste roušky, udržujte rozestupy a dezinfikujte si ruce. Zejména dezinfekce rukou je podle mě u nás stále ještě velmi podceňovaná,“ upozornil primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Sešlosti jsou rizikové

Hygienička Jágrová už dříve v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedla, že se v hlavním městě netvoří žádné velké a početné oddělené klastry nakažených – jde spíše o vícero menších skupin lidí. Nejčastěji přitom k přenosu nákazy dochází v rodině a práci.

Právě rodinné události jako svatby, pohřby nebo oslavy narozenin se i v minulosti ukázaly jako potenciální ohniska covidu-19. Lidé by se jim měli zcela vyhnout, pokud na sobě pociťují jakékoliv příznaky zdravotních potíží.

„Každý týden máme nějakou svatbu nebo podobnou sešlost, kam všichni přijdou. Je to právě o osobní zodpovědnosti, aby to lidé nebagatelizovali. Už jen to, že se člověk necítí úplně dobře, nad čímž běžně mávne rukou, by mělo vést k zamyšlení, zda se opravdu musí účastnit,“ uvedla hygienička.

Roušku i na venkovní akci

Roušky jsou v Praze i ve zbytku republiky povinné ve veřejné dopravě i ve veřejných vnitřních prostorách. Podle Jágrové je ale vhodné vzít si ochranu dýchacích cest například i na tribunu při návštěvě venkovního sportovního utkání. „V těchto případech bych roušku samozřejmě používala také, byť to není budova, protože je tam větší počet lidí a nikdy nevíte,“ uvedla.

Pravidlo by se nicméně už brzy mohlo v Praze změnit na povinnost. Jak potvrdil primátor Hřib, roušky by mohly být do budoucna povinné při venkovních akcích nad sto osob.

„Předpokládám, že tato opatření budou oznámena veřejnosti s dostatečným časovým předstihem tak, jak je to u pražské hygienické stanice zvykem, aby lidé měli čas se připravit. Tato opatření nyní považuji za minimum, co v současné chvíli můžeme ve spolupráci s hygienou v Praze dělat, aby hygiena v nadcházejících dnech nemusela přijít ještě s přísnějšími nařízeními,“ uvedl primátor.

Chraňte rizikové

Covid-19 má ve většině případů mírný průběh – lidé, kteří nepatří mezi rizikové skupiny, by ale měli být zodpovědní a chránit ty, které naopak virus ohrožuje více.

Stejně tak by měli své chování přizpůsobit i senioři a chronicky nemocní. „Určitě by si měli vyhodnotit, kam jdou a za jakých okolností, jakou činnost tam budou provádět – jestli ve skupině, kam jdou, není někdo, kdo se právě vrátil odněkud z dovolené a tak dále. To vše by si měli vyhodnotit a měli by tedy používat roušku všude, kde je potřeba. Pokud se opravdu chtějí chránit, tak teď momentálně jsou i cenově dostupné respirátory, takže by se měli zásobit a využít je tam, kde předpokládají, že by přenos mohl být zvýšený,“ uvedla hygienička.

Dodržujte opatření

V Praze i ve zbytku Česka od páteční 18. hodiny platí omezení hromadných akcí na stání. Dopředu avizovaný zákaz se týká vnitřních hromadných akcí – s výjimkou výstav, trhů, veletrhů a jim podobných akcí – s účastí přesahující ve stejný čas 10 osob, pokud každý účastník nemá určené místo na stání.

Ke kroku se ministerstvo rozhodlo kvůli riziku „velice těsného a dlouhodobého kontaktu většího množství osob spojeného s konzumací nápojů a potravin“. Podle epidemiologa Romana Chlíbka to ale neznamená, že musí člověk celou dobu sedět na židli. „Je to i regulace, aby se v daném prostoru opravdu nacházelo tolik lidí, kolik je míst na sezení,“ řekl.

Školy a roušky

Kvůli rapidnímu nárůstu nakažených se v Praze zavede distanční výuka na některých školách. Primátor původně změnu ohlásil pro střední i vysoké školy, následně ale své vyjádření opravil a uvedl, že se distanční výuka bude týkat pouze vysokých škol.

Žáci i pedagogové zároveň už od pátku musí nosit roušky ve všech vnitřních prostorách škol, včetně tříd při výuce. Povinnost platí pro 2. stupeň základních škol, střední školy i vysoké školy. Poslední jmenované se však podle aktuálních opatření od pondělí vyprázdní a přesunou se k distanční výuce.

Omezená otevírací doba a dezinfekce

Na rozdíl od zbytku republiky platí v Praze už od 9. září omezení otvírací doby stravovacích zařízení mezi půlnocí a šestou ranní. Od stejného data musejí Pražané nosit roušky v obchodech a nákupních centrech.

Hlavní město také už dříve zavedlo povinnost dezinfekce rukou při vstupu do veřejně přístupných budov. Dodržování mají hlídat provozovatelé, pokud si návštěvník ruce nevydezinfikuje, má být z budovy či provozovny vykázán.

Zdeňka Jágrová už několikrát upozornila, že je aktuální situace pro její zařízení jen těžko zvladatelná. S ohledem na personální a testovací kapacity se podle ní zvažuje, že lidé v karanténě nebudou muset před jejím skončením chodit na druhý test a že se doba karantény zkrátí z nynějších deseti na sedm dní. Informovala o tom ve čtvrtek ČTK.

Od pondělí také bude fungovat sebetrasování prostřednictvím internetového formuláře, který potom hygienici zpracují. To by podle Jágrové mohlo uvolnit další personální kapacity. Podle predikcí by tento způsob mohlo využívat 20 procent lidí, doplnila.

Veřejná data

Přesné epidemiologické údaje o situaci v Praze mohou lidé nově sledovat i online. Jak upozornil server iRozhlas.cz, na rozdíl od jiných obcí se hlavní město rozhodlo na webu zveřejnit data od Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Od začátku týdne byl nový koronavirus v Praze prokázán ve více než 900 případech. Rekordním přírůstkem bylo úterních 372 nakažených, v pondělí přibylo do statistik 288 nových případů. Z úterý na středu byl přírůstek 255 nakažených.

Reklama

Doporučované