Hlavní obsah

Jak se chovat v MHD

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Podle Ministerstva zdravotnictví je jedno z nejrizikovějších míst, kde se lidé mohou nakazit koronavirem, prostor městské hromadné dopravy. Pro co největší bezpečnost je nutné dodržovat několik základních pravidel.

Článek

Jak se chránit?

Chránit se je důležité i před nástupem do vozů hromadné dopravy. Rozestupy by se měly dodržovat už na zastávce, aby nedocházelo k přenosu kapénkové nákazy.

V samotné městské hromadné dopravě je povinné mít nasazenou roušku. Nařízení se týká také meziměstské dopravy, tedy i vlaků a dálkových autobusů. Výjimku nemají ani standardní a alternativní taxislužby, rouška je povinná i tam.

Pokud je to možné, doporučuje se sedět co možná nejdále od ostatních cestujících. Jestliže to není nutné, neměli by cestující mezi sebou navazovat kontakt.

Mám mít rukavice?

Ideální je vzít si s sebou také rukavice a bez nich se nedotýkat kovových tyčí a madel. Ty se sice pravidelně dezinfikují, nicméně cestující nemůže vědět, kdo se na stejném místě držel chvíli před ním. V prostoru MHD by se nikdo neměl dotýkat obličeje.

V městské hromadné dopravě se také doporučuje nenastupovat prvními dveřmi a nezdržovat se v přední části vozu. Ochraňují se tak řidiči.

Pokud je to možné, pro nákup jízdenek se doporučuje využít aplikací, e-shopů, SMS nebo nákupních automatů. Omezuje se tak další mezilidský kontakt.

Před jízdou i po ní by si měl cestující pečlivě vydezinfikovat ruce.

Reklama

Doporučované