Hlavní obsah
Online

Roušky budou povinné v Praze i na nádražích a ve vestibulech metra

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou krizí doma i ve světě sledujeme online.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Čeští občané, kteří si rezervovali pobyt v Maďarsku před 1. zářím, budou smět do země vycestovat, pokud budou mít k dispozici aktuální negativní test na covid-19. Po dnešním jednání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem to řekl předseda české vlády Andrej Babiš. Orbán podle něj slíbil, že opatření potvrdí v úterý. Maďarsko od 1. září nejméně na měsíc uzavře hranice pro cizince, aby zabránilo šíření koronaviru. Výjimku budou mít vojenské konvoje, humanitární tranzit či obchodní nebo diplomatické cesty.

- Chytrá karanténa z dat spočítala, kde se lidé nejčastěji nakazí koronavirem. Nejrizikovější jsou hromadné akce, jako diskotéky nebo koncerty, naopak mezi nejméně rizikové patří kempování nebo venčení psa.

- Nejvýraznější nárůst počtu nakažených má nyní Praha a Hodonínsko, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100 000 obyvatel zhruba 45 nových případů covid-19. Následují okres Beroun s téměř 39 případy na 100 000 obyvatel za uplynulý týden a Mělnicko s více než 37 případy.

- V neděli přibylo v Česku 274 potvrzených případů koronaviru, méně než v předchozích pěti dnech. Současně je to je nejvyšší nedělení přírůstek od konce června, kdy ovšem čísla zvyšovalo cílené testování v dolech OKD na Karvinsku.

  • Francie má přes 3000 nových nákaz, Španělsko od pátku přes 23 000

    Francouzské úřady za posledních 24 hodin oznámily 3082 nových případů nákazy koronavirem, což je podstatně méně, než kolik jich bylo o víkendu. Dnešní denní bilance ve Francii v porovnání s předchozími dvěma dny, kdy počet nakažených překonal 5000 za den, prudce poklesla. Počty nakažených po víkendu však většinou bývají nízké, jelikož v neděli se provádí méně testů, uvádí Reuters.

    Španělské úřady za posledních 24 hodin zaregistrovaly pět úmrtí s covidem-19 a 2489 nových infekcí, čímž celkový počet nakažených od propuknutí epidemie vzrostl na 462 858. Bezmála 30 000 lidí v souvislosti s covidem-19 v zemi s 46 miliony obyvatel zemřelo. Dnešní bilance může ještě vzrůst, jelikož španělské úřady zpětně své denní přírůstky nakažených i mrtvých upravují v závislosti na nových datech.

  • Na hromadných akcích může být více lidí

    Ministerstvo zdravotnictví od 1. září upravilo pravidla pravidla pro hromadné akce. Nově bude možné u akcí v prostorech překračujících kapacitu 1 000 lidí využít zbývající kapacitu prostoru z 50 %. Ostatní protiepidemická pravidla jako je rozdělení prostoru hromadné akce do sektorů nebo povinné nošení roušek na vnitřních hromadných akcích nad 100 osob zůstávají, informoval úřad v tiskové zprávě.

    Nové opatření se týká akcí konajících se ve vnitřním i vnějším prostoru, který svou kapacitou přesahuje 1 000 osob. V takovém případě smí být v prostoru 1 000 osob a zbývající kapacita může být zaplněna z 50 %. „Prakticky to znamená, že pokud se například koná akce uvnitř v hale pro 1500 osob, lze obsadit akci až 1250 diváky s tím, že budou rozděleni do sektorů po nejvýše 500 osobách. Pokud se koná akce venku, například na stadionu pro 5 000 diváků, může jí navštívit až 3 000 osob s tím, že budou rozděleny do sektorů po nejvýše 1 000 osobách,“ upřesnila hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.

  • Po příletu z Řecka museli v Británii všichni do karantény

    V Británii museli na dva týdny do karantény všichni cestující i posádka letadla, které minulý týden přiletělo z Řecka. U 16 z téměř 200 lidí na palubě se potvrdila nákaza koronavirem, informoval zpravodajský server BBC. Sedm lidí bylo podle všeho infekčních během letu.

    Na palubě charterového letu z řeckého ostrova Zakynthos do velšské metropole Cardiffu bylo minulé úterý 193 lidí. Podle několika z nich, s nimiž hovořila BBC, se řada cestujících chovala velmi nezodpovědně.

  • V Praze budou roušky povinné i na nádražích

    Zveřejněné nařízení pražských hygieniků od úterý stanovuje povinnost nosit roušky také ve vnitřních prostorách nádražních budov a vestibulech metra. Zakrývání nosu a úst ve společných prostorách škol, o kterém se vedla debata, pražský magistrát pouze doporučil a jeho zavedení nechává na zvážení ředitelů škol. Roušky ale budou od úterý povinné vedle metra včetně vestibulů stanic také na pražském Letišti Václava Havla a ve všech vnitřních prostorách nádražních budov. Ve vestibulech metra a na nádražích jsou lidé podle hygieniků v relativně velmi těsném kontaktu, na letišti se potkávají tisíce cestujících i ze zemí, kde je výskyt covidu-19 vyšší než v ČR.

  • SAE poslaly do Sýrie zdravotnickou pomoc na zvládnutí koronaviru

    Spojené arabské emiráty poslaly zdravotnickou pomoc do Sýrie ke zvládnutí pandemie covid-19. Oznámil to dnes syrský Červený půlměsíc. Agentura AFP na napsala, že je to poprvé, co se emiráty rozhodly takto pomoci Sýrii od začátku tamní občanské války v roce 2011.

  • Po nákaze koronavirem zemřel bývalý indický prezident Mukherdží

    Po nákaze koronavirem ve věku 84 let zemřel bývalý indický prezident Pranáb Mukherdží. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na rodinu a prezidentskou kancelář. V čele druhé nejlidnatější země světa stál Mukherdží v letech 2012 až 2017.

    Mukherdží byl pozitivně testován na koronavirus poté, co se 10. srpna podrobil operaci v důsledku krevní sraženiny v mozku. V důsledku akutního zápalu plic strávil poslední dny v hlubokém kómatu, napojený na plicní ventilátor.

  • BR Group chystá žalobu kvůli nákladům na testování pendlerů

    Skupina BR Group, která podniká hlavně v textilním průmyslu, výrobě dílů pro automobily a strojírenství, chystá žalobu na Ministerstvo zdravotnictví. Bude žádat úhradu nákladů, které musela vynaložit na povinné testování přeshraničních pracovníků, takzvaných pendlerů, jež nařídila Krajská hygienická stanice (KHS) v Ostravě. „Společnosti ze skupiny BR Group stály náklady související s povinným testováním pendlerů přes milion korun,“ řekla mluvčí BR Group Ivana Gračková..

  • Češi mohou do Maďarska na rezervované pobyty s negativním testem

    Čeští občané, kteří si rezervovali pobyt v Maďarsku před 1. zářím, budou smět do země vycestovat, pokud budou mít k dispozici aktuální negativní test na covid-19. Po dnešním jednání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem to řekl novinářům předseda české vlády Andrej Babiš. Orbán podle něj slíbil, že opatření potvrdí v úterý. Maďarsko od 1. září nejméně na měsíc uzavře hranice pro cizince, aby zabránilo šíření koronaviru. Výjimku budou mít vojenské konvoje, humanitární tranzit či obchodní nebo diplomatické cesty.

  • Rozhodnutí o rouškách se ve školách budou lišit

    Rozhodnutí o nošení roušek se podle zástupců školských asociací budou v jednotlivých pražských školách lišit. Se začátkem školního roku, který začne v úterý, jich pravděpodobně většina roušky nenařídí. Někde bude záležet i na rozhodnutí jednotlivých učitelů, takže je možná budou nosit jen děti z některých tříd. Podle předsedy Unie školských asociací CZESHA Jiřího Zajíčka a šéfky Asociace ředitelů gymnázií Renaty Schejbalové nedávají roušky ve školách nyní příliš smysl. Předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý ČTK řekl, že by mělo být jednoznačnější, zda je školy mají zavést.

  • EK poskytne do vakcínového projektu WHO 400 milionů eur

    Evropská komise se zapojí do společného projektu Světové zdravotnické organizace (WHO), který má zajistit přístup k vakcíně proti koronaviru lidem ve většině zemí světa. Exekutiva Evropské unie poskytne do iniciativy COVAX 400 milionů eur (10,6 miliardy korun) formou záruk. Uvedla to dnes šéfka komise Ursula von der Leyenová. Cílem snahy je zajistit do konce příštího roku na dvě miliardy dávek vakcíny od několika potenciálních výrobců.

    „Celosvětová spolupráce je jedinou cestou, jak překonat globální pandemii,“ prohlásila von der Leyenová. Z projektu WHO by podle ní měli profitovat zejména lidé z méně hospodářsky vyspělých zemí. Státy EU jsou podle Bruselu připraveny přispět ke „zrychlení a navýšení vývoje a výroby“ vakcín. Podrobnosti unijního zapojení do iniciativy by podle tiskové zprávy měla EK doladit v příštích dnech a týdnech.

  • Škola v Praze 12 bude uzavřena kvůli covidu-19

    V Základní škole profesora Švejcara v Praze 12 bude začátek školního roku posunutý. Důvodem je nákaza covidem-19, která se potvrdila u dvou členů pedagogického sboru. Učitelé budou pravděpodobně 14 dní v karanténě, napsal na webu školy ředitel Ondřej Lněnička. „Nejpravděpodobnější scénář je ten, že celý pedagogický sbor bude umístěn do karantény, a začátek školního roku tak bude posunut,“ uvedl ředitel. Nevyloučil ale, že povinné opatření se bude týkat jen části pedagogického sboru.

  • Moravskoslezské laboratoře mohou otestovat až 3 000 vzorků denně

    Laboratoře v Moravskoslezském kraji jsou na covid-19 schopny otestovat denně až 3 000 vzorků. Ve srovnání s ostatními regiony je na tom kraj velmi dobře. Problémem ale může být zajištění dostatečného přísunu vzorků. ČTK to dnes řekl mluvčí Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Aleš Kotrla. Mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová řekla, že kapacita v kraji je aktuálně dostačující. V případě, že by se změnila epidemiologická situace, je kraj schopen testovací kapacitu ještě navýšit.

  • Univerzita reaguje na nemoc rektora

    Sedmnáct zaměstnanců Masarykovy univerzity od pondělí nuceně pracuje z domova. Škola tak reaguje na nemoc rektora Martina Bareše. O tom, že se nakazil koronavirem, univerzita informovala v neděli. „Aktuálně nemám informaci, že by byl ve škole nakažený někdo další. Rektor je jediný, u koho zatím hygienici nákazu prokázali,“ sdělila mluvčí Tereza Fojtová.

    Vedení univerzity nechalo speciálně dezinfikovat všechny kancelářské prostory, chodby i toalety, kde se lidé z okruhu rektora pohybovali. Zvýšená hygienická opatření platí i pro Filozofickou fakultu, kde je v karanténě jedna zaměstnankyně. Bareš zůstane v izolaci do dvanáctého září. Podle Fojtové by se situace nijak neměla dotknout startu nového semestru. Ten je kvůli pandemii odsunutý na pátého října.

  • Výuka na dálku snížila nároky rodičů na děti

    Jarní období distančního vzdělávání dětí snížilo nároky rodičů na to, jakého vzdělání by jejich potomci měli dosáhnout. Zatímco loni v prosinci si 38 procent matek a otců přálo, aby z jejich dětí byli vysokoškoláci, v dubnu to bylo 31 procent. „Hlavní posun (v nárocích na vzdělání dětí) nastal u více vzdělaných rodičů,“ uvedl Václav Korbel ze společnosti PAQ Research, která spolu se společností EDUin průzkum prováděla. Důvodem poklesu bylo zřejmě to, že rodiče si při učení doma víc všímali toho, jaké dovednosti a zájmy děti mají. Průzkum také potvrdil, že se mezi dětmi při učení na dálku prohloubily rozdíly. Počítač podle průzkumu nevlastnila dvě procenta domácností. V případě lidí bez maturity to bylo pět procent, u těch s maturitou jedno procento.

  • Krajské hygieny už nemohou vypomáhat Praze

    Krajské hygieny mohly v době, kdy samy neměly tolik případů, vypomáhat zasažené Praze. Teď už jsou ale všechny vytížené. S trasováním v Praze pomáhají studenti medicíny, armáda i nábor nových zaměstnanců. Ty ale odradí dlouhá pracovní doba, obává se hlavní pražská hygienička.

  • Škola ve Frýdlantu neotevře, ve Zlíně ano

    Testy na koronavirus, které u dalších 15 pracovníků základní školy ve Frýdlantu na Liberecku nařídili hygienici, vyšly negativně. Pozitivní tak zůstává jediný zaměstnanec. Žádné ze tří pracovišť základní školy přesto v úterý výuku nezahájí. Otevřít může škola nejdříve 9. září, pokud opakované testy vyjdou opět negativně.

    Naopak ve zlínské základní škole v Okružní ulici začne v úterý standardní výuka. Ve škole se dříve potvrdila nákaza koronavirem u jednoho zaměstnance, do karantény muselo jít 24 lidí. Nebylo proto jisté, zda škola zahájí běžnou výuku, čekalo se také na výsledky testů u posledního člověka. Vzorek byl negativní.

  • Úřady v Paříži umožní bezplatné testování na covid-19

    Pařížská místní samospráva dnes oznámila, že obyvatelům ve všech 20 pařížských obvodech umožní bezplatné testování na přítomnost koronaviru. Úřady tak reagují na narůstající počet nakažených v zemi, uvedla agentura Reuters.

    Jak úřad pařížské starostky dodal ve svém prohlášení, od dnešního dne budou zatím ve městě fungovat tři stálé laboratoře, které budou testování zdarma provádět. Další dvě mobilní laboratoře se budou pohybovat po Paříži.

  • Rusko má skoro milion případů nákazy koronavirem

    Rusko dnes oznámilo 4 993 nových případů nákazy koronavirem a 83 úmrtí za uplynulých 24 hodin. O den dříve to bylo 4 980 případů a 68 úmrtí. Celkem se v nejrozlehlejší zemi světa přibližně se 146 miliony obyvatel od začátku pandemie nakazilo 995 319 lidí, z toho 17 176 lidí nákaze podlehlo. Uvedla to agentura TASS s odvoláním na operativní štáb. Celkem 809 387 pacientů se dosud uzdravilo z nemoci covid-19, kterou koronavirus způsobuje.

  • Prvňáci v Praze dostanou od města roušku

    Prvňáčci dostanou od Prahy balíčky jako každý rok, letos v něm nově budou mít i látkovou roušku. Podle šéfky pražské hygieny Zdeňky Jágrové je zatím v Praze mezi nemocnými pouze 5 procent dětí. „Neočekáváme, že to tak zůstane,“ uvedla Jágrová. Podle ní není záruka, že děti zvládnou roušky používat správně. Proto hygienici nechávají rozhodnutí, zda nařídit nošení roušek ve škole, na řediteli.

  • Nejrizikovější činnosti pro nákazu

    Projekt chytrá karanténa zveřejnil tabulku, která mapuje riziko nákazy koronavirem na různých akcích. Nejrizikovější jsou hromadné akce jako diskotéky nebo koncerty, naopak mezi nejméně rizikové patří kempování nebo venčení psa.

    Foto: Chytrá karanténa

    Míra rizika nákazy při různých činnostech.

Reklama

Hlavní zprávy