Hlavní obsah

Praha zůstala na boj s koronavirem sama. Krajské hygieny jsou vytížené

Foto: Shutterstock.com

Ohniskem nákazy jsou podle Zdeňky Jágrové noční kluby.

Reklama

S trasováním pomáhají studenti medicíny, armáda i nábor nových zaměstnanců. Ty ale odradí dlouhá pracovní doba, obává se hlavní pražská hygienička.

Článek

Praha hlásí více než 1 640 aktivních případů covidu-19, u třetiny z nich navíc hygienici nevědí, od koho se lidé nakazili. Hygienici se ještě pořád snaží všechny případy trasovat. Podle ředitelky Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňky Jágrové už ale hlavnímu městu nemohou pomáhat ostatní kraje, nákaza se totiž šíří po celé republice.

Z aktuálních údajů na webu ministerstva zdravotnictví vyplývá, že pozitivně testovaných na covid-19 je nyní rekordních 6 397 lidí. Nejvýraznější nárůst počtu nakažených má Praha a Hodonínsko, kde se za posledních sedm dní objevilo přibližně 45 nových případů na 100 000 obyvatel. V pátek proto hygienici zařadili Prahu do druhého stupně rizika nákazy koronavirem a v pondělí ráno pražská radnice jednala s hygieniky.

„Situace s počty nakažených se nevyvíjí úplně dobře a počty rostou. Praha se dostala do žlutého semaforu, i když ve spodní hranici. Stále se ale daří situaci monitorovat, trasovat případy a mít ji pod kontrolou,“ řekl po pondělním jednání radní Petr Hlubuček.

Jenomže už nyní hygienici nedokážou dohledat zdroj nákazy asi u třetiny pozitivně testovaných obyvatel hlavního města. Podle hlavní pražské hygieničky Jágrové jsou centrem nákazy hlavně noční bary. V baru Techtle Mechtle, případně od lidí, kteří v něm strávili jeden společný večer, se nakazilo 258 lidí. A v menším měřítku je to podle Jágrové stejné i v dalších případech.

„Případů bylo v těch ostatních klastrech zatím dohromady asi čtyřicet,“ popsala pro Seznam Zprávy Jágrová. Pokud dojde k dalšímu případu, jako byla party v Techtle Mechtle, hygienici omezí otvírací dobu podobných podniků, a to nejspíš do jedenácti nebo dvanácti hodin večer. Už teď totiž jen stěží stíhají trasovat kontakty nakažených.

Bydliště: Praha

Na práci hygieniků se kvůli pomalému trasování pravidelně snáší kritika. Jedna z častých výhrad míří na samotný systém, tedy rozdělení stanic do jednotlivých krajů. Některé krajské hygienické stanice, například v Karlovarském kraji, byly dlouho takříkajíc bez práce, zatímco v centrech nákazy hygienici nestíhali obvolávat nakažené a jejich kontakty.

„Krajské stanice si samozřejmě mohou navzájem pomáhat,“ řekla pro Seznam Zprávy Jágrová. „Samozřejmě mohou spolupracovat, ale teď jsou skoro všechny vytížené, protože se zvedly počty nakažených v celé České republice.“

Centralizace podle Jágrové funguje díky aplikaci Daktela, která se v průběhu roku stala součástí takzvané chytré karantény.

„Klidně můžete z Ostravy kontaktovat nakaženého v Praze. Kapacita je ale naplněná, takže nemají volné kapacity na to, aby nám tímhle způsobem pomáhali,“ popisuje Jágrová.

Centralizace by se ale podle ní měla zavést u dat z laboratoří, které hygienikům posílají výsledky testů. Někdy testovaný uvede jako adresu bydliště pouze „Praha“ nebo v kolonce „lékař“ pouze „praktický lékař“, popsala Jágrová. Hygieniky takový případ vytíží na několik hodin.

Pražským hygienikům pomáhají studenti lékařských fakult. Stanice navíc shánějí nové zaměstnance ve výběrovém řízení. Z 27 vypsaných pozic zatím obsadili asi polovinu.

„Máme civilní mediky a od minulého týdne nám pomáhají armádní medici,“ řekla Jágrová. „Probíhají výběrová řízení, některé zaměstnance už jsme přijali. Jsou velice šikovní, ale obávám se, že je odradí pracovní doba, kdy nechodí z práce dřív než v osm,“ dodala.

Další opatření ale zatím pražští hygienici nechystají. Od 1. září začíná platit opatření ministerstva zdravotnictví, které zavádí povinnost nosit roušku v hromadné dopravě a ve veřejných budovách. Pražská hygiena k tomu přidala ještě prostor Letiště Václava Havla. Hlavní město navíc vymezilo jeden z pavilonů v Bohnicích pro případnou izolaci většího počtu lidí, například obyvatelů domova seniorů, do kterého by pronikla nákaza. Kromě toho dostanou prvňáčci při nástupu do školy kromě tradičních pastelek také látkovou roušku velikosti M.

Reklama

Související témata:

Doporučované