Hlavní obsah
Online

Další rekord, v Česku zatím přibylo 1710 nových případů nákazy koronavirem

Tisková konference ministra zdravotnictví.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme online.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Za čtvrtek zatím v Česku přibylo 1710 nových případů nákazy koronavirem. Jde opět o největší podvečerní přírůstek. Aktivních případů je tak v Česku 19 320. Přibylo také 7 obětí. Vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví ke čtvrteční 18. hodině.

- Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch připustil, že situace okolo nového koronaviru v Česku „není dobrá“ a oznámil zpřísnění opatření. Od půlnoci z pátka na sobotu začne v celé republice platit omezení pro provoz klubů, diskoték a barů. Nesmí být otevřené mezi půlnocí a šestou hodinou ranní. Od pátku budou žáci v celém Česku muset nosit roušku i během vyučování. Výjimku budou mít pouze první stupně základních škol.

- Hlavní hygienička Jarmila Rážová, která se potýká s nemocí covid 19 je stále nemocná. Podle ministra zdravotnictví není její stav ohrožující, ale stále „má symptomy“.

- Slovensko zveřejnilo podmínky, za kterých mohou od pátku do země vstupovat Češi. Musí se prokázat negativním PCR testem, který není starší než 72 hodin. V opačném případě musí nastoupit do izolace.

- V Česku poprvé přibylo víc než 2000 případů koronaviru za jeden den. Ve středu testy potvrdily nákazu u 2139 lidí, což je o 464 více než v úterý. Pro srovnání - v celém Německu to bylo 2194. V nemocnicích bylo s koronavirem podle dat k úterý 388 lidí, o 55 víc než předchozí den. Pacientů v těžkém stavu je 81, za poslední týden jich přibylo o více než čtvrtinu.

Vývoj jsme sledovali i ve středu

  • Nakažení jsou i hokejisté Vítkovic

    Klub o tom informoval na sociálních sítích.

  • Fotbalová Příbram odkládá víkendový zápas, hlásí třináct nakažených

    Fotbalová 1. FK Příbram musela odložit víkendový zápas proti 1. FC Slovácko, ve středočeském klubu je třináct nakažených koronavirem.

  • Vysočina má rekordní nárůst nemocných s covidem-19

    Hygienici dnes na Vysočině zaevidovali 127 nových případů nemoci covid-19. Je to nejvyšší denní nárůst od začátku pandemie. V kraji se nyní léčí 587 lidí. Vyplývá to z údajů krajské hygienické stanice platných k 18:15. Podle hejtmana Jiřího Běhounka už hygienici na Vysočině rozšíření nákazy hodnotí jako komunitní přenos, u kterého téměř nelze zjistit zdroj. Kraj ale zatím nebude přijímat žádná mimořádná opatření. Hejtman to řekl po dnešním jednání bezpečnostní rady kraje, která znovu zasedne v pondělí.

  • V Praze přibylo za 24 hodin 350 nových případů covidu-19

    Testy potvrdily v Praze od středečního podvečera 350 nových případů nákazy covidem-19. Je to druhý nejvyšší přírůstek od úterý, kdy za 24 hodin přibylo 372 případů. Od začátku epidemie se v hlavním městě infikovalo 8336 lidí, přibližně tři pětiny z nich se uzdravily, 116 lidí s koronavirem zemřelo. Vyplývá to z údajů pražské hygienické stanice k dnešním 18:00.

    Kvůli velkému zájmu veřejnosti o testy na covid-19 přibudou v metropoli v následujících týdnech tři nová odběrová místa. Budou v první a šesté městské části, řekl ČTK náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN). V Praze se teď mohou nechat lidé otestovat na 22 místech, z nichž 17 funguje pro samoplátce. Celková kapacita je kolem 6600 odběrů denně.

  • Ve čtvrtek zatím přibylo 1710 nakažených

    Do dnešních 18 hodin zatím v České republice podle webu Ministerstva zdravotnictví přibylo 1710 nových případů nákazy koronavirem. Jde opět o největší podvečerní přírůstek. Aktivních případů je tak v Česku 19 320. Přibylo také 7 obětí.

  • Odběrová místa ve středních Čechách denně otestují přes 1000 lidí

    Odběrová místa ve středočeských krajských nemocnicích denně otestují více než 1000 žadatelů. Za poslední tři dny odebrala v průměru 1643 vzorků, uvedlo dnes hejtmanství v tiskové zprávě. Reagovalo tak na vyjádření představitelů Prahy, že oproti kapacitě 6600 odběrů denně v Praze má Středočeský kraj kapacitu jen 600 odběrů. Přesto se před odběrovými místy v kraji tvoří fronty a čekací doba pro indikované pacienty, kteří se chtějí objednat, činí několik dnů.

  • Vojtěch: Nemělo smysl, aby v létě jednala epidemiologická komise

    Ústřední epidemiologická komise se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) od května nesešla kvůli tomu, že situace kolem vývoje epidemie koronaviru byla v létě klidná. Vojtěch to dnes uvedl ve Sněmovně na dotaz předsedy pirátských poslanců Jakuba Michálka. Dolní komora v červnu apelovala na vládu, aby se komise scházela pravidelně. Vojtěch dnes ČTK řekl, že se nyní bude scházet jednou za týden nebo za 14 dní. „Ústřední epidemiologická komise nebyla svolána, protože situace byla klidná,“ uvedl ministr. „Nemá smysl se scházet, pokud situace byla velmi klidná,“ poznamenal. Komise podle Vojtěcha není složena jen z epidemiologů a je pouze platformou pro sdílení informací s ostatními resorty včetně hasičů nebo policie.

  • Vojtěchu, odstup a uděláme ti koncert! Už nemůžeme, říká šéf Ticketstream

    Společnost Ticketstream, velký prodejce vstupenek, hodila rukavici ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi. Nabízí mu turné Comeback, když odstoupí. Za nadsázkou jsou vážné byznysové problémy, které rozhodnutí vlády oboru působí.

  • Moravskoslezské školy se připravují na případnou výuku na dálku

    Kvůli zhoršování epidemie koronaviru se základní školy v Moravskoslezském kraji připravují na případný opětovný přechod na distanční výuku. Školy vítají avizovanou pomoc Ministerstva školství, které jim přislíbilo finance na nákup počítačů a další techniky pro výuku na dálku. Ředitelé se ale shodují na tom, že především pro sociálně slabé děti bude tato forma výuky i nadále problematická. Přesto se školy domnívají, že jsou po všech stránkách připraveny lépe než při jejich jarním uzavření.

  • Fiala vyzývá Vojtěcha, aby dodal učitelům respirátory

    Předseda ODS Petr Fiala přes Twitter vyzval ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, aby zajistil respirátory pro učitele. Už dříve ve svém plánu pro řešení koronavirové krize ODS požaduje mimo jiné i odstoupení právě ministra Vojtěcha, který podle ní situaci nezvládá.

  • Babiš: Schodek rozpočtu se k 16. září prohloubil na 254 miliard

    Státní rozpočet vykazoval k 16. září schodek 254 miliard korun. Proti konci srpna se schodek prohloubil zhruba o 24 miliard. Ve Sněmovně to při dnešních interpelacích řekl premiér Andrej Babiš. Velice špatně se podle něj vyvíjí výběr pojistného. Pro celý letošní rok je schválený schodek 500 miliard korun, zatímco původně ho Sněmovna schválila jen ve výši 40 miliard. Dopady epidemie koronaviru si však vyžádaly navýšení schodku nejprve na 200 miliard, poté na 300 a nakonec na 500 miliard korun.

  • Moravskoslezské nemocnice mají mít prostory pro covid pacienty

    Moravskoslezský kraj žádá všechny nemocnice v regionu včetně soukromých, aby měly připraveny prostory pro příjem pacientů s nákazou či podezřením na covid-19. S ohledem na vývoj epidemiologické situace v zemi chce být kraj připraven na možné zhoršení situace. ČTK to řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO), který dnes jednal se zástupci zdravotnických zařízení v regionu. Podle něj ředitelé k prosbě kraje byli vstřícní. Kraj nemá pravomoc jim tato opatření uložit. „Cílem bylo informovat ředitele o vývoji pandemie a hlavně, jak zajistit další péči v těchto zdravotnických zařízeních,“ uvedl hejtman Ivo Vondrák (ANO).

  • Babiš: Udělali jsme chyby

    Podle premiéra Andreje Babiše byla možná chyba zrušit v létě zcela nošení roušek. „Možná jsme je měli nechat celé léto,“ řekl na sněmovních interpelacích. Po zrušení roušek ale podle něj byla ve společnosti poptávka. Další chyba podle něj byla, že se celé léto nescházela ústřední epidemiologická komise. Ta se sešla v polovině května, poté ji ministr zdravotnictví čtyři měsíce nesvolal. Premiér také vysvětloval, proč Sněmovně nepředložil do 4. září zprávu, jak mu uložili poslanci. Údajně o tom nevěděl a nikdo ho na to neupozornil.

  • 11 oranžových regionů

    Ve druhém stupni rizika nákazy covidem-19 je podle ve čtvrtek zveřejněné mapy 11 regionů. Proti minulému týdnu jich přibylo pět. Oranžová je tak Praha, většina Středočeského kraje, okres Uherské Hradiště a nově Chebsko.

  • Při výuce jazyků a zpěvu štíty, navrhují učitelé

    Výuka cizích jazyků nebo hudební výchovy v rouškách by podle zástupců učitelů těchto předmětů nebyla zcela plnohodnotná. V cizích jazycích roušky znemožní srozumitelnost a nácvik správné výslovnosti. Pokud by se roušky nosily i při zpěvu, výuka by se omezila na procvičování dovedností a techniky dýchání. Vyplývá to z vyjádření pedagogů, které oslovila ČTK. Řešením by podle nich mohla být výuka se štíty místo roušek.

  • V Bystřici pod Hostýnem je asi 60 nakažených

    V Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku je nyní zhruba 60 lidí nakažených novým koronavirem, v celém teritoriu obce s rozšířenou působností je jich kolem 80. Radnice dnes proto přistoupila k dezinfekci veřejných prostranství ve městě i místních částech, pokračovat bude i v dalších dnech. „Dnes jsme začali dezinfikovat lavičky a autobusové zastávky, budeme pokračovat dál přes dětská hřiště. Zadali jsme to technickým službám, které operativně zřídily dezinfekční četu. Jsme domluvení, že se bude dezinfekce průběžně opakovat,“ uvedl starosta Zdeněk Pánek (nez., zvolen za STAN). Přijatá opatření, která mají zabránit nebo alespoň zbrzdit další šíření koronaviru, konzultují zástupci města s hygieniky.

  • Vojtěch: Mohou přijít i další opatření

    Pokud se situace nebude zlepšovat, mohou příští týden přijít další omezující opatření. Uvedl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

  • Pražská hygiena: Nad 1000 případů denně nestíháme trasovat

    Hygienické stanici v hlavním městě chybí asi 100 lidí, plánuje nabrat nové. Nejprve však musí Ministerstvo zdravotnictví vydat příslušné nařízení, které je nutné pro to, aby mohli noví pracovníci nakládat s osobními údaji. Na dnešním jednání pražského zastupitelstva to řekla šéfka hygieniků v metropoli Zdeňka Jágrová. Dodala, že pokud denní přírůstek přesáhne 1000 nových případů, ani s posilami nebude v silách hygieniků všechny trasovat.

  • Nejhorší situace v hlavním městě je v Praze 2 a 3

    Pražská hygienická stanice zveřejnila data, jak je nákaza vážná v jednotlivých městských částech. Nejvíc v přepočtu na obyvatele hlásí městské části Praha 2 a 3.

  • Hlavní hygienička je stále nemocná

    „Hlavní hygienička na tom není dobře z hlediska zdravotního stavu. Není to ohrožující stav, ale má stále určité symptomy,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Hlavní zprávy