Hlavní obsah

Novou obyvatelkou brněnské zoo je samice medvěda kamčatského Irina

Ilustrační foto.

Reklama

Brněnskou zoo nově obývá sedmiletá samice medvěda kamčatského Irina. V pátek dorazila z francouzské zoologické zahrady v La Fleche.

Článek

„Výběh bude sdílet se samicí Kamčatkou v expozici Beringie, v prvních měsících je bude dělit plot,“ uvedla mluvčí zoo Monika Brindzáková.

„Kamčatští medvědi vždy patřili k nejatraktivnějším zvířatům naší zahrady. Chovný pár Jelizar a Kamčatka v minulosti přivedl na svět tři mláďata, která dnes dělají radost návštěvníkům evropských zoologických zahrad. Poté, co v roce 2019 Jelizar uhynul, jsme intenzivně jednali a stále jednáme o možnostech rozšíření počtu expozičních zvířat. Nejen kvůli koronavirové pandemii se nám to podařilo až letos. O dalších zvířatech stále jednáme napříč zoologickými zahradami,“ řekl ředitel zahrady Martin Hovorka.

Medvědici Irinu mohou návštěvníci vidět ve výběhu od dnešního odpoledne. Víkend strávila z bezpečnostních i veterinárních důvodů v zázemí, kde se s ní seznámili její budoucí chovatelé. „Ve francouzské zoo samici důkladně připravili na transport, proto ho zvládla velmi dobře a bez problémů. Od kolegů z Francie máme o Irině několik informací. Je hravá, zvědavá a prý dokáže být tak trochu podvodnice. A neměli bychom se divit, když bude občas nevrlá. Po přelínání bývá dost světlá, podle předchozích chovatelů až do blond,“ doplnila kurátorka chovu savců brněnské zoo Šárka Mikátová.

Medvědice se narodila 17. ledna v 2014 v Tierparku Hagenbeck v Hamburku jako jedno z trojčat. Společně se dvěma bratry pak byla o rok později přestěhována do Zoo La Fleche ve Francii. Přesné povahové rysy nové medvědice chovatelé zatím neznají, výběh je proto dočasně rozdělený.

Jelizar a Kamčatka přijeli v říjnu 2010 ze Zoo Rostov na Donu v Rusku do nově vybudované expozice Beringie. Oba pocházeli z volné přírody, tedy není známé přesné datum jejich narození, ale zřejmě se narodili v lednu 1993. V roce 2012 se jim narodila dvojčata Kuba a Toby a v roce 2016 samec Bruno. Jelizar začal v roce 2018 trpět typickými potížemi stárnoucího zvířete, jako byly problémy se zuby či degenerativní změny na kloubech, kvůli kterým musel být předloni uspán.

Reklama

Doporučované