Hlavní obsah

Novozélandská premiérka se vrací do funkce. Šest týdnů po porodu dcery

Foto: Profimedia.cz

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.

Reklama

Ardernová, která je druhou světovou vůdkyní, jež porodila v době výkonu funkce, v neformálním videu na Facebooku oznámila, že se po šesti týdnech od porodu vrátí do funkce.

Článek

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová se příští týden vrátí do funkce. Stane se tak jen několik týdnů poté, co 21. června porodila dceru Neve. Uvedla to v neděli v živém vysílání na svém oficiálním facebookovém profilu.

V neformálním videu natočeném na telefon Ardernová mluví o tom, že její dcera zatím nemá žádný ustálený režim, ale vede se jí dobře. Před porodem premiérka nedělní odpoledne trávila čtením vládních dokumentů, nyní při tom houpe dceru v kolébce. „Zvládám víc věcí zároveň jako každý jiný rodič, kterého jsem potkala. Patří jim velká poklona,“ říká Ardernová ve videu.

Po návratu do funkce se chce premiérka zaměřit na témata, na kterých jí osobně záleží. Mezi ně patří například otázka duševního zdraví, životního prostředí, obchodu a zaměstnanosti.

Novozélanďané na sociálních sítích vyjádřili Ardernové podporu a radost z toho, že se vrací do čela země. „Houpat kolébku a vést zemi. Ukazujete, že ženy můžou být matky i vůdkyně,“ napsal jeden z nich.

Do návratu Ardernové na pozici šéfky vlády ji zastupuje její náměstěk Winston Peters. O dceru Neve se poté bude starat její partner Clarke Gayford. S Ardernovou bude cestovat mezi jejich domovem v Aucklandu a Wellingtonem. Přítomen bude také na jejích zahraničních cestách.

Ardernová, které je 37 let, je druhou světovou vůdkyní, jež porodila v době výkonu funkce. V roce 1990 ve funkci ministerské předsedkyně porodila rovněž pákistánská premiérka Bénazír Bhuttová.

Reklama

Doporučované