Hlavní obsah

Nový impuls má přinést bouřlivák. Musíme si věřit, říká Říha. Naučí české hokejisty znovu vyhrávat?

Podívejte se na rozhovor s novým trenérem hokejové reprezentace Milošem Říhou.Video: Adam Sušovský

 

Reklama

Rozhovor s novým trenérem hokejové reprezentace Milošem Říhou.

Článek

Nadšení i rozpaky. Volba nového trenéra hokejové reprezentace budí mezi fanoušky rozruch, svaz svěřil nejprestižnější funkci v českém hokeji do rukou Miloše Říhy. Známý bouřlivák podepsal smlouvu na dva roky s jasným úkolem: Dovést národní tým po letech depresí zpět k medailovým úspěchům.

„Na tenhle tlak od vás novinářů, veřejnosti i vedení jsem zvyklý, ne připravený,” řekl s úsměvem Říha v rozhovoru pro Seznam. Na první tiskové konferenci v nové funkci působil suverénně a sebevědomě. A to navzdory tomu, že český hokej medaili z velké akce nepřivezl šest let. A že minulý trenér Josef Jandač svého nástupce upozorňoval, že tlak na tuhle funkci je často až za hranou. A na poslední šampionát do Dánska odjížděl s cílem hlavně postoupit do čtvrtfinále.

Říha na jednoduchou otázku, co by chtěl české reprezentanty naučit, odpověděl novinářům jedním slovem: Vyhrávat.

„Oni vyhrávali. Nemůžu říct, že trenér nechtěl, aby se vyhrávalo. Ale důležité je vyhrát rozhodující zápas, na to se musíme připravit. A to musíme zlomit. Ne tím, že na sebe začneme tlak vytvářet, ale tím, že do toho půjdeme s čistou hlavou, s vírou ve vlastní sílu a schopnosti.”

59letý kouč naposledy vedl Slovan Bratislava, ve své kariéře má za sebou ale například i angažmá v nejbohatším klubu Evropy SKA Petrohrad. I tyto zkušenosti jsou dobrým předpokladem jej dopředu neodepisovat.

Prvním úkolem zkušeného kouče je poskládat realizační tým. Jména jeho asistentů zatím nejsou známá, Říha s nimi chce jednat. Jedním z těch, které oslovil a kteří by spolu s ním na střídačce mohli stát, je bývalý reprezentační útočník, kapitán a olympijský vítěz z Nagana Robert Reichel.

Hokejový svaz v pátek zároveň oznámil jména hvězdných asistentů u mládežnických kategorií. Asistentem Václava Varadi (zároveň trenér Třince) u reprezentace do dvaceti let bude legenda New Jersey Patrik Eliáš. Alois Hadamczik si k osmnáctce na střídačku zase vybral, jak už Seznam dopředu avizoval, Marka Židlického.

Záznam tiskové konference, na které byl představen nový trenér hokejové reprezentace Miloš Říha. Podívejte se, co k jeho volbě řekl prezident ČSLH Tomáš Král. I s jakými cíli Říha přebírá národní tým.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované