Hlavní obsah

Nový návrh, jak dělat referendum: půl milionu podpisů a Ústavní soud jako záchranná brzda

Foto: Profimedia.cz

Pro zavedení referenda jsou ve Sněmovně hnutí ANO, Piráti, SPD, ČSSD a KSČM.

Reklama

Tři poslanecké kluby ANO, ČSSD a Pirátů sepsaly celkovou úpravu pozměňovacího návrhu, který sjednocuje návrhy napříč politickými stranami.

Článek

Ústavnost případného celostátního referenda by předem posuzoval Ústavní soud a pod žádost o vyvolání plebiscitu by se muselo vyslovit nejméně půl milionu voličů.

Takové jsou podmínky pozměňovacího návrhu k poslaneckým předlohám o zavedení celostátního referenda, který sepsali poslanci hnutí ANO, ČSSD a Pirátské strany.

Pozměňovací návrh je celkovou úpravou všech tří poslaneckých návrhů, které Sněmovna koncem června podpořila v prvním čtení. V samostatné podobě je předložily SPD, ČSSD a KSČM a liší se parametry pro hlasování nebo třeba okruhem otázek, o nichž by lidé mohli hlasovat.

O celkovém návrhu v úterý debatovali členové sněmovní ústavní komise, širší shodu ale zatím nenašli.

Iniciátoři referenda by podle nové úpravy museli sesbírat nejméně 50 tisíc podpisů, teprve potom by se mohli obrátit na Ústavní soud, který by otázku přezkoumal z hlediska ústavnosti. Pokud by soudci neměli námitek, k vyvolání všelidového hlasování by bylo nutné sehnat dalších 450 tisíc podpisů.

Vedle obyvatel by mohl iniciovat referendum i parlament, a to se souhlasem většiny v obou komorách. Aby bylo referendum platné, musela by k urnám dorazit nejméně čtvrtina voličů.

K jednání o návrhu komise pověřila předsedkyni Kateřinu Valachovou (ČSSD), která by k němu měla svolat všechny strany zastoupené ve Sněmovně.

Komise také doporučila návrh dále upravit tak, aby lidé nesměli hlasovat o ústavních otázkách. Chtěla by rovněž zpřesnit formulace ohledně rozhodování o mezinárodních smlouvách.

Pro zavedení referenda jsou ve Sněmovně hnutí ANO, Piráti, SPD, ČSSD a KSČM. Dohromady mají 152 hlasů, ústavní většina činí 120 hlasů. I v případě, že by Sněmovna nakonec nějaký návrh ústavního zákona schválila, může narazit ještě v Senátu.

Reklama

Doporučované