Hlavní obsah

Nový největší počítačový čip je na světě. Z měsíců zpracovávání má udělat minuty

Foto: Cerebras Systems

WSE, největší počítačový čip, versus GPU, největší grafický procesor.

Reklama

Wafer Scale Engine (WSE), jak se nově největší čip světa jmenuje, je podle serveru BBC jen o něco málo větší než standardní iPad. Kalifornský start-up Cerebras ho pro potřeby umělé inteligence vyvíjel čtyři roky. Zpracovávání komplexních dat, které jinak trvá měsíce, by mu mělo podle společnosti trvat minuty.

Článek

Start-up uvádí, že jediný jeho čip může pohánět veškeré složité systémy umělé inteligence od samořiditelných aut po špionážní armádní nebo bezpečnostní programy.

Čip o ploše 46,225 milimetru čtverečních je 56krát větší než největší grafický procesor (GPU). Zatímco zmíněný GPU obsahuje 21,1 miliardy tranzistorů, nově vyvinutý čip jich má 1,2 bilionu. Na svém webu to píše Cerebras.

S rozměry WSE nicméně přichází úskalí, co se týče jeho napájení nebo třeba i chlazení, před kterým varují někteří odborníci. Čip spotřebuje tolik elektřiny jako servery naskládané do jednoho a půl rozvaděče, z nichž každý přesahuje 180 centimetrů. Některá datová centra ho tak v praxi nebudou moci bez nutných a nákladných úprav začlenit do svého oběhu.

Kolik čipy budou stát, kalifornský start-up zatím podle BBC nezveřejnil.

Závod o čip nové generace pro potřeby umělé inteligence se blíží vrcholu. Některé společnosti – například americký Intel, izraelský start-up Habana Labs nebo britský start-up Graphcore – už zákazníkům tyto čipy začaly dodávat nebo toho chtějí dosáhnout do konce roku. Tyto speciální čipy vyvíjí přes 50 společností.

Novou generaci čipů si žádá obrovské množství dat, která jsou potřeba pro takzvané neuronové sítě, výpočetní systém, který je inspirován lidským mozkem a dokáže se sám učit.

Reklama

Doporučované