Hlavní obsah

Nový prezident? Babiš není v čele „závodu“

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Andrej Babiš podle exkluzivního průzkumu oslovuje jako prezidentský kandidát osm procent lidí. Patří mu tak druhé místo.

Reklama

Podle průzkumu, který před sněmovními volbami hledal vhodného kandidáta na prezidenta, čtvrtina respondentů takového nevidí. Češi by pak na Hradě prozatím nejraději viděli generála Petra Pavla.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kdo by byl nejvhodnějším kandidátem na nového českého prezidenta? Čtvrtina Čechů zatím neví. Vyplynulo to z průzkumu agentury Median, který vznikl dva týdny před parlamentními volbami.

Výzkumníci vytipovali 14 lidí, o kterých by se dalo přemýšlet jako o kandidátech na novou hlavu státu. Největší podpoře se těšil generál ve výslužbě a někdejší druhý muž NATO Petr Pavel, jako nejvhodnějšího kandidáta jej vybralo 13 procent dotázaných.

„Petr Pavel kandidaturu ještě oficiálně nepotvrdil, ale už skoro dva roky dělá různá setkání s lidmi, tedy něco jako kontaktní kampaň. Touto tichou prací v pozadí se dostal na špičku mezi prezidentské kandidáty,“ vysvětlil šéf agentury Median Přemysl Čech.

Kdo je Petr Pavel

Armádní generál ve výslužbě. V letech 2012 až 2015 byl náčelníkem Generálního štábu Armády ČR. V roce 2015 se stal předsedou vojenského výboru NATO, byl prvním zástupcem zemí bývalé Varšavské smlouvy v takto vysoké funkci. Po generálním tajemníkovi jde o druhou nejvyšší funkci v NATO. Na této pozici působil až do roku 2018, kdy odešel do výslužby.

Je absolventem Vysoké vojenské školy ve Vyškově a Vojenské akademie Antonína Zápotockého v Brně. V roce 1985 vstoupil do KSČ.

Zúčastnil se mírové mise OSN v bývalé Jugoslávii.

Na druhém místě za ním s osmi procenty skončil dosluhující premiér Andrej Babiš (ANO). Ten přitom z nedávno zveřejněného průzkumu, který rovněž agentura Median zpracovala pro Radiožurnál, nevyšel úplně nejlépe. Dvě třetiny lidí se v něm vyslovily pro to, že by Babiš neměl na prezidenta kandidovat.

„Výzkum preferencí jsme dělali na konci září, v době, kdy vrcholily volby do Poslanecké sněmovny. Tento výzkum pro Radiožurnál pak několik dnů po volbách,“ vysvětluje Čech jeden z důvodů, proč jsou výsledky natolik rozdílné.

Po volbách totiž podle něj došlo k řadě turbulentních událostí, ať již ke směřování Babiše do opozice, tak k událostem ohledně zdraví stávajícího prezidenta Miloše Zemana.

Anketa

Kdo by se měl v roce 2023 stát prezidentem?
Petr Pavel
34,2 %
Andrej Babiš
32,1 %
Jiří Drahoš
1,2 %
Pavel Fischer
7,7 %
Václav Klaus st.
1,4 %
Marek Hilšer
2,1 %
Miroslava Němcová
10,1 %
Lenka Bradáčová
1 %
Michael Kocáb
0,6 %
Danuše Nerudová
3,4 %
Tomáš Sedláček
0,8 %
Josef Středula
0,6 %
Kateřina Šimáčková
0,5 %
Tomáš Zima
0,4 %
Někdo jiný
3,4 %
Nevím
0,5 %
Celkem hlasovalo 42641 čtenářů.

Vysoké číslo u lidí, kteří Andreje Babiše nechtějí jako prezidentského kandidáta, podle Čecha mohlo nastat i proto, že oslovení respondenti mohli být zaskočeni tím, že by Babiš, který teď prošel volbami do Poslanecké sněmovny, mohl najednou kandidovat na prezidenta. „Průzkum proběhl několik dní po volbách, jeho voliči tím mohli být zaskočeni,“ vysvětlil Čech.

Zároveň, soudě dle dřívějších průzkumů týkajících se osoby premiéra, existuje silná skupina lidí, pro kterou je Babiš nepřijatelný už jako premiér. „Pokud by se rozhodl kandidovat na prezidenta, vždy bude velká část lidí, pro které bude nepřijatelný. Polarizuje společnost,“ dodal.

V žebříčku možných vhodných kandidátů se za Pavlem a Babišem objevila také trojice někdejších prezidentských kandidátů Jiří Drahoš, Pavel Fischer a Marek Hilšer, první dva jmenovaní se sedmi procenty, Hilšer pak s šesti procenty. Sedm procent oslovených si umí jako vhodného kandidáta na hlavu státu představit i dřívějšího prezidenta Václava Klause.

Mezi dalšími jmény se objevily i ženy, třeba senátorka Miroslava Němcová, vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová či rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

Nikdo z lidí uvedených v průzkumu však kandidaturu ještě oficiálně neoznámil. Mandát současného prezidenta Miloše Zemana končí v lednu 2023.

Reklama

Doporučované