Hlavní obsah

Nový projekt Rokling mapuje rokle na Valašsku, zatím je popsaných 12

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Na Valašsku vznikla nová aktivita, která podporuje trávení volného času v přírodě. Projekt nazvaný Rokling mapuje rokle v přírodě. Vznikl web a skupina na facebooku, kde je možné sdílet tipy a zážitky s ostatními.

Článek

Zatím je zmapováno 12 roklí na Valašsku, ale platforma je otevřená a zájemci do ní mohou snadno přidávat další.

„U popisu každé rokle najdou hledači dobrodružství mapu, navigaci na parkoviště, čas trasy, obtížnost od lehkých modrých až po černé těžké i další tipy a doporučení,“ uvedl autor projektu Petr Hurta. Rokling je podle něj výbornou rodinou aktivitou. „Kromě fyzické kondice pomáhá rozvíjet mentální schopnosti k překonávání překážek, posiluje přátelství mezi členy rodiny, připravuje situace s potřebou vzájemné pomoci a umožňuje sdílet radost ze zdolání rokle,“ uvedl Hurta.

Vznik projektu ovlivnila pandemie koronaviru, kdy nebylo možné cestovat, Hurta se svou rodinou začal více prozkoumávat přírodu na Valašsku a objevili rokle. „Objevili jsme část naší přírody, kde to i pro malé děti není nikdy nuda, kde je stále co přelézat, přeskakovat, kde je spousta roztodivných kamenů, křivých kořenů, nejzelenějších mechů, malých vodopádů, vodních kytek a zvláštních stromů,“ uvedl Hurta.

„Přál bych si, aby se rokling stal dobrou variantou, jak trávit s dětmi čas v přírodě a zažít přitom dobrodružství. A za milý bonus bych považoval vytvoření rokling komunity sdílející společné zážitky i nově objevené rokle,“ uvedl Hurta.

Reklama

Doporučované