Hlavní obsah

Nový rok v Hongkongu začal dramaticky. Slzným plynem a zápalnými bombami

Policie použila slzný plyn proti demonstrantům už několikrát.

Reklama

Hongkongská policie použila slzný plyn proti účastníkům dalšího pochodu pořádaného na podporu demokratických požadavků demonstrantů, kteří protestují od loňského června.

Článek

Novoroční akce je povolená a přišly na ni tisíce lidí. Z parku Victoria vyšla jenom první skupina, zbylí lidé se stále tísní v parku, informují místní média. Policisté už ale přesto zasáhli proti čelu průvodu, které se zformovalo k obraně a začalo na policisty házet zápalné bomby.

Hongkong má za sebou více než šest měsíců protivládních protestů, jež začaly původně kvůli návrhu zákona, který měl umožnit vydávání lidí podezřelých z kriminální činnosti do pevninské Číny. Postupně se požadavky rozšířily na záruky demokracie a také vyšetření postupu policie proti demonstrujícím.

Násilí provázelo i silvestrovské oslavy, při nichž policisté použili kromě slzného plynu i pepřový sprej.

Jeden z organizátorů pochodu Eric Lai řekl, že doufá, že se dnešní manifestace obejde bez násilí. „Doufáme, že to bude poklidný protest a že jej policie spíš usnadní a nebude provokovat, nepoužije slzný plyn ani vodní děla,“ řekl Lai.

Na pepřový sprej ale došlo znovu u pobočky banky HSBC, kterou zdobí dvě sochy lvů a jednu z nich někdo pomaloval. U banky policie zatkla pět lidí kvůli vandalismu.

Policie oznámila, že se snaží zasahovat co nejšetrněji, a vyzvala lidi, aby se vyhnuli nelegálním aktivitám.

Jeden z účastníků dnešního pochodu student Tsoi řekl, že je těžké v protestech vytrvat. „Jsme velmi unavení. I když nepatřím k těm v první linii, jsem také unaven,“ řekl. Podle jeho slov se k pěti hlavním požadavkům demonstrantů řadí i snaha vytvořit tlak na úřady a přinutit je řešit sociální problémy, jako je nedostatek pracovních příležitostí.

To zajímá především mladé lidi jako Tsoi, tedy studenty, kteří brzo ukončí studium. Podle průzkumu zadaného agenturou Reuters protesty schvaluje 59 procent občanů Hongkongu.

Reklama

Doporučované