Hlavní obsah

Nový rok v Hongkongu. „Zadrželi na 400 lidí, odvedli i mé kamarády“

Foto: Profimedia.cz

Podle organizátorů protestovalo v Hongkongu na Nový rok přes milion lidí.

Reklama

První den nového roku, další demonstrace. Hongkong se stal i 1. ledna roku 2020 dějištěm násilných nepokojů. Prodemokratičtí protestující vyrazili do ulic a střetli se s policií, která proti nim použila vodní děla i slzný plyn.

Článek

„Původně šlo o povolenou demonstraci. Do ulic vyšlo víc než milion lidí, myslíme si, že jich tam bylo víc než na počátku protestů v červnu. Okolo čtvrté páté začali nějací lidé ničit pobočku banky HSBC,” řekla Seznamu jedna z hlavních tváří hongkongských protestů, jejich bývalý organizátor Yik Mo Wong.

„Podle svědků šli tito lidé pak za policisty a mluvili s nimi, řekli jim, že jsou od nich, ať je nezatýkají – a jen tak odešli. Situace pak začala být násilná a policie použila slzný plyn,” popsal Wong. Podle agenturních zpráv bylo ničení pobočky banky reakcí na skutečnost, že společnost zmrazila účty, z nichž organizátoři protestů hradili pomoc demonstrujícím.

Policie potom dala organizátorům asi půl hodiny na odchod protestujících. „Ale když je v ulicích víc než milion lidí, jak je máte dostat pryč do třiceti minut? To je nemožné,” řekl. Tamní úřady počet protestujících, který uvádějí organizátoři, nepotvrdily.

Policie vs. zvolení demokratičtí radní

Policisté podle oficiálního prohlášení zadrželi na 400 osob, které odvedli na stanici. „Odvedli i mé kamarády,” podotkl aktivista. „Na tiskové konferenci hongkongský policejní sbor uvedl, že je možné, že mezi zadrženými jsou i ti, co nic neprovedli, a že později podle výsledků vyšetřování tyto osoby propustí. Podle Wonga mají bezpečnostní složky Hongkongu novou strategii – zatčené lidi drží zhruba 48 hodin prakticky bez možnosti kontaktovat jejich právního zástupce.

Mezi protestujícími, kteří se dostali do potyčky s policií, byli i Ted Hui. Hongkongský demokratický radní, který od vítězných voleb v listopadu zastupuje okrsek Chung Wan. „Hui se účastnil včerejšího protestu a naléhal na policisty, aby ustoupili. Chránil se přitom brýlemi proti slznému plynu, měl je na sobě. Jeden ze strážníků k němu ale přišel, brýle mu strhl a nastříkal mu pepřový sprej rovnou do obličeje. Hui si brýle znovu nandal, otočil se na něj, aby s ním promluvil, ale situace s pepřákem se několikrát opakovala,” uvedl Wong.

„Na jiného radního, který si policii natáčel, zase policisté křičeli, že je ‚mizerný radní’, provokovali ho. Roy Kwong jim na to řekl, že situaci monitoruje, protože je to jeho práce. A že to byli ve skutečnosti oni, kdo s provokací začal, zatímco on to celou noc pozoroval a neřekl ani slovo. Potom Kwong nahlas uvedl jméno toho policejního týmu, který na něj slovně útočil, a to na kameru. A teprve v tu chvíli policisté zmlkli,” popsal.

Podle Wonga tyto incidenty ukázaly na brutalitu, se kterou policie přistupuje vůči opozici, a na to, že není pod kontrolou. K podobným situacím přitom docházelo už dříve, Wong si ale myslí, že to nebylo tak do očí bijící. „Na radní pokřikovali už dřív, ale ne takhle otevřeně, často předstírali, že to udělali omylem. Ale aby radnímu sundali ochranné brýle a opakovaně mu stříkli pepřový sprej do obličeje, to je moc,” uvedl Wong.

Zastání ze strany hongkongské vlády se protestujícím nedostane. Carrie Lamová, správkyně autonomní oblasti Číny, podle Wonga řekla, že bez policejních sil by bylo řešení protestů nepředstavitelně složité. Lamová dodala, že policii podporuje.

Foto: Profimedia.cz

Nový rok, nepokoje v Hongkongu.

„Ani Řím nepostavili za den“

Hongkong ve velkém protestuje už od června, kdy lidé poprvé vyrazili demonstrovat kvůli návrhu extradikčního zákona. Ten měl umožnit vydávat hongkongské podezřelé do pevninské Číny. Měsíce více či méně násilných protestů eskalovaly v listopadový boj o univerzitní půdu. Obě strany – policejní i prodemokratická – se tehdy dopustily četných násilností a protesty si vyžádaly několik obětí.

I přes poslední nepokoje ale podle Wonga svítá na lepší časy. Vlaštovkou byly už komunální volby v listopadu, které ovládli z necelých devadesáti procent demokratičtí kandidáti. S 388 křesly mají kontrolu nad sedmnácti okrsky z osmnácti. „A jednotlivé rady si teď do svého programu zařadily i pět požadavků, které mají prodemokratičtí protestující,” uvedl aktivista. Ten nejurgentnější je žádost o nezávislé vyšetření policejního násilí. „A my doufáme, že skrze ně dojde k nějakým změnám,” připustil Wong.

„Rady nemají zákonodárnou moc, starají se spíš o komunitní záležitosti, aby se tu dobře žilo. Ale jak se říká, ani Řím nepostavili za den. A myslím, že milionový protest v první den nového roku? To je jasné znamení,” dodal.

Reklama

Doporučované