Hlavní obsah

Nový rozpočet královny Alžběty je o 6 milionů liber vyšší. Majetek koruny vynáší

Královna dostane více peněz i kvůli dobrému zisku z majetků korunyVideo: Reuters

 

Reklama

Královna musí ze svého rozpočtu platit chod své domácnosti nebo rekonstrukci Buckinghamského paláce. Kritici však požadují, aby s financemi hospodařila vláda. Královská rodina prý stojí každého britského občana téměř libru ročně.

Článek

Britská královna Alžběta II. získá do svého příštího rozpočtu o téměř 6 milionů liber, tedy 178 milionů korun, více. Peníze využívá na různé výdaje - oficiální cesty nebo například platy zaměstnanců Buckinghamského paláce. Královna na nárůst financí získala nárok i díky dobrému zisku z tak zvaných majetků koruny. Těchto zisků se královna vzdala ve prospěch státní pokladny jako řada jejích předchůdců.

Poradkyně královny uvedla pro Independent, že královská rodina s penězi hospodaří výborně. Naopak kritikové, což jsou hlavně protimonarchističtí republikáni, ale tvrdí, že skutečné roční náklady daňových poplatníků na královskou rodinu jsou stovky milionů liber.

„Je načase, aby vláda převzala správu finančních prostředků paláce a předala správu budov nezávislému orgánu. Panovnický fond by měl být nahrazen jednoduchým ročním rozpočtem, stejným, jako má každý jiný orgán veřejné správy,” uvedl Graham Smith, člen republikánské strany a kritik nárůstu královniných finančních prostředků.

Královna se snaží šetřit. Například prý požádala své poradce, aby ji upozornili, pokud například plánovaná návštěva bude příliš drahá. Konkrétně dvoudenní výlet z Windsoru do Lancashireu stál 46 tisíc liber, v přepočtu milion tři sta tisíc korun. V minulém roce královna podobných výletů uskutečnila 14.

Peníze z nově získaného rozpočtu královská pokladna částečně použije na rozsáhlou rekonstrukci Buckinghamského paláce. Její celková cena se odhaduje na bezmála 11 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované