Hlavní obsah

Nový terminál v Peci pod Sněžkou začne fungovat v polovině prosince

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Nový dopravní terminál s parkovacím domem pro asi 450 aut by měl začít fungovat v polovině prosince. Radnice vybírá jeho provozovatele, který se bude starat o 800 dalších parkovacích míst mimo parkovací dům.

Článek

Stavba vznikala od léta 2018 a vyšla na více než 167 milionů korun bez DPH. V současnosti je v kolaudačním řízení. „Počítáme, že zkušební provoz rozjedeme 15. prosince. Znamená to, že od té doby se tam bude moci normálně parkovat. Vysoutěžený provozovatel bude řešit také všechna městská parkoviště, dohromady zhruba 1200 parkovacích míst, tedy včetně těch v novém parkovacím domě,“ řekl místostarosta horského střediska Zdeněk Virt.

Podle něj bude parkovné vybírat provozovatel a tržby inkasovat město, radnice zpětně bude hradit provozovateli náklady a podíl na zisku.

Objekt se třemi nadzemními a dvěma podzemními podlažími, který vznikl na prostranství u benzinky, bude sloužit pro parkování osobních automobilů a také jako autobusový terminál s odstavným stáním pro autobusy. Cílem je zklidnit v centru města dopravní situaci. Součástí novostavby jsou toalety, vytápěná čekárna a překladiště. Provoz bude automatický, systém načte značky aut a těm, kteří mají zaplaceno, se závora otevře.

V terminálu se soustředí všechny autobusové linky a vnitřní doprava, včetně parkujících aut, v zimě vícedenních a v létě jednodenních návštěvníků. V praxi by to mělo vypadat tak, že v zimě většina jednodenních návštěvníků zaparkuje na stávajících parkovištích pod sjezdovkami a vícedenní návštěvníci odstaví auta v parkovacím domě navazujícím na terminál. Do místa ubytování je rozvezou boudaři, případně se dostanou do centra skibusy či individuálně taxíky. Vzhledem k tomu, že v létě většina vícedenních rekreantů dojede až k boudám, bude terminál přes léto určen pro jednodenní návštěvníky, uvedli zástupci radnice.

Na uvolněných parkovištích v centru chce město do budoucna vybudovat odpočinkové zóny, radnice také uvažuje o městské hromadné dopravě, která by po Peci návštěvníky od terminálu rozvážela.

Investorem terminálu je město, které si vzalo na stavbu úvěr ve výši 130 milionů korun. Chce je splácet hlavně z provozu lanové dráhy na Sněžku.

Reklama

Doporučované