Hlavní obsah

Nový trávník i atletický ovál. Slavné Lužánky v Brně ožívají pro Emila Zátopka

Lužánecký stadion chátrá od roku 2001, kdy se na něm hrál poslední ligový zápas. Udržují ho jen nadšenci.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Fotbalový stadion Za Lužánkami už za pár dní poslouží filmařům. Také proto se na něm zelená nový trávník a z tribun zmizely náletové dřeviny.

Článek

Se 44 120 diváků drží absolutní návštěvnický rekord v historii nejvyšší fotbalové ligy. Přestože je lužánecký fotbalový stadion už téměř dvacet let zavřený, znovu se na něj vrátí desítky tisíc fanoušků. Alespoň na filmovém plátně. Chátrající aréna totiž poslouží pro natáčení českého filmu Zátopek. Snímek režiséra Davida Ondříčka má připomenout život a největší úspěchy nejslavnějšího běžce československé historie.

A Lužánky se v těchto dnech výrazně proměnily. „Právě sem navážejí škváru, aby mohl vzniknout atletický ovál. Dělníci vysekali náletové dřeviny na tribunách, mění se i mantinely, na nichž nesmějí být vidět staré reklamní nápisy,“ vysvětlil brněnský radní pro kulturu Marek Fišer (Piráti).

Město se na přípravách domlouvá se štábem i Jihomoravským filmovým fondem, který na natáčení přispěl milionem korun.

Filmaři do Brna dorazí osmadvacátého srpna, o den později mají začít s natáčením. Lužánky se přemění v olympijský stadion v Londýně 1948 i Helsinky 1952. „Brněnský stadion splňoval podmínky velikosti tak, aby co nejvíce připomínal dřívější arény. Zároveň nám vyhovovalo, že nemusíme vykupovat nějaké plánované zápasy,“ uvedla výkonná producentka filmu Daria Špačková.

Emila Zátopka ve filmu ztvární herec dejvického divadla Václav Neužil, jeho celoživotní partnerku Danu si zahraje Martha Issová. Štáb se v Brně zdrží až poloviny září. „Je naplánovaných deset natáčecích dní a nechali jsme si nějakou rezervu pro případ špatného počasí, což samozřejmě nechceme přivolávat,“ řekla Špačková.

Zátopek získal v olympijském Londýně 1948 zlato a stříbro, ale do běžecké historie se nesmazatelně zapsal o čtyři roky později. Ve finských Helsinkách ovládl závody na pět i deset kilometrů a v úžasném závěru ovládl také maraton. Právě nezapomenutelné momenty budou filmaři v Brně natáčet. „Jsou v podstatě důležitým momentem a pointou jeho kariéry a samozřejmě našeho filmu,“ naznačila producentka.

Na stadioně za Lužánkami se hrál poslední prvoligový zápas v září roku 2001, od té doby chátrá. Zmrtvýchvstání zažil ještě před čtyřmi lety. Rozlučku s kariérou Petra Švancary tam sledovalo přes 30 tisíc lidí. A právě Švancara se sdružením Věříme Zbrojovce si stadion od města za symbolické peníze pronajímá. „Budeme teď řešit, na jaké případné sportovní a kulturní akce stadion po natáčení využijeme,“ řekl Fišer.

Chystá se třeba graffiti workshop, díky němuž se na mantinelech objeví fotbalové motivy.

Nový film o Emilu Zátopkovi se stamilionovým rozpočtem má jít do kin v polovině příštího roku. Ještě před startem letní olympiády v Tokiu.

Reklama

Doporučované