Hlavní obsah

Novým marockým premiérem je miliardář Achanúš, teď sestaví vládu

Foto: Profimedia.cz

Nový marocký premiér Abdal Azíz Achanúš.

Reklama

Achanúšova liberální strana Národního sdružení nezávislých zvítězila ve volbách a získala 102 parlamentních křesel z 395.

Článek

Marocký král dnes jmenoval premiérem miliardáře a dosavadního ministra zemědělství Abdala Azíze Achanúše a pověřil ho sestavením vlády, informovala agentura AFP s odvoláním na prohlášení královského paláce.

Achanúšova liberální strana Národního sdružení nezávislých (RNI) zvítězila ve středečních parlamentních volbách.

RNI ve volbách získala 102 parlamentních křesel z 395. Naproti tomu umírnění islamisté ze Strany spravedlnosti a rozvoje (PJD), kteří zemi vedli posledních deset let, mají 13 křesel namísto dosavadních 125. Volební účast byla zhruba 50 procent.

Časopis Forbes označuje Achanúše za nejbohatšího Maročana. Podle Reuters se jeho jmění odhaduje na dvě miliardy amerických dolarů (zhruba 43 miliard Kč). Nejpravděpodobnějším koaličním partnerem jeho strany se nyní podle tiskových agentur jeví levicově orientovaná Strana autentičnosti a modernosti (PAM), kterou založil králův blízký spolupracovník, a v minulosti mimořádně vlivná nacionalistická Strana nezávislosti (Istiklál).

Ve středu večer islamisté upozorňovali na „vážné nesrovnalosti“ při hlasování, včetně „obscénního rozdávání peněz“ v blízkosti volebních místností. Někteří kandidáti se podle nich nenašli na volebních lístcích. Podle ministra vnitra Abdala Váfího Laftíta, který předběžné výsledky ohlásil, se ale jednalo jen o drobná nedorozumění a ojedinělé případy.

Reklama

Související témata:

Doporučované