Hlavní obsah

NÚKIB veřejnosti otevřel kurz o rizikových jevech v kyberprostoru

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) otevřel volně veřejnosti svůj online kurz „Bezpečně v kyber!“

Článek

Zaměřuje se na kybernetickou bezpečnost a rizikové jevy v kyberprostoru. Primárně je určený pro pracovníky vzdělávání a prevence, nyní jím ale může projít kdokoli. Úřad to uvedl na svém webu. První verzi kurzu úřad spustil loni na jaře, prošlo jí asi 1800 účastníků z řad pracovníků prevence, pedagogů a dalších skupin. „Jelikož ale věříme, že jeho obsah bude užitečný i pro studenty pedagogických fakult, policisty a kohokoliv dalšího, kdo se s touto problematikou setkává nebo se o ni zajímá, otevíráme kurz pro veřejnost,“ uvedl úřad na webu.

Absolvovat je možné buď základní, nebo rozšířenou verzi. Kratší obsahuje základní lekce, jakými jsou například sexting, tedy rozesílání zpráv, videí a fotek se sexuálním obsahem, netolismus, což je nutkavá potřeba stálého připojení k internetu, nebo kybergrooming, tedy snaha dospělých o navázání důvěrného vztahu s dítětem a jeho manipulace k osobnímu setkání. Časově kurz vyjde zhruba na tři hodiny.

Rozšířená verze se věnuje i dalším tématům jako poruchy příjmu potravy či rizika počítačových her. Navíc obsahuje i kapitoly k mediální gramotnosti, které pro kurz připravilo Ministerstvo školství. Tato verze zabere uživateli více než šest hodin.

Po složení testu v obou verzích získá uživatel certifikát o absolvování. Obě verze kurzu jsou přístupné veřejnosti na webu, pro získání certifikátu je ale třeba se zaregistrovat.

Reklama

Doporučované