Hlavní obsah

Nutili je k neplacené práci. Policie byla obviněna ze zneužití pravomoci

Svět bez obalu: Afghánská policie byla obviněna, že nutí narkomany, aby pro ni pracovali zdarma.Video: RFE/RL

 

Reklama

Drogový byznys a počet závislých v Afghánistánu nadále roste. Vládě se tento stav nedaří zvrátit.

Článek

Protidrogová strategie afghánské vlády má v současnosti nečekaný problém. Afghánská policie byla obviněna, že nutí narkomany, aby pro ni pracovali zdarma.

Zalmai je závislý na drogách tři roky. Žije s desítkami narkomanů v polorozpadlé citadele ve městě Farah. Tvrdí, že ho policie opakovaně nutila pracovat na stavbách bez toho, aniž by mu za to něco zaplatila.

„Vládní úředníci pro nás pošlou čtyři nebo pět lidí. Nejprve nás zbijí před očima ostatních. A pak nás nutí celý den pracovat. A večer nám za to nic nezaplatí. Řeknou jen: Ztraťte se,“ tvrdí Zalmai.

Většina těchto narkomanů opustila své rodiny. To je i případ Mohammada Hashemova. Je mu 36 let, má 5 dětí, ale už několik měsíců nebyl doma.

„Odvádějí nás násilím, ať jsme kdekoli, ať už je to na mostě nebo někde na starém městě. Odvedou nás a nutí pracovat dva nebo tři dny. Nic nám za to nezaplatí. Ani nám nedají pořádně najíst,“ stěžuje si Mohammad.

Drogově závislí tvrdí, že musí pracovat uvnitř vojenských komplexů, kde je nikdo nemůže vidět. Vedoucí oblastního úřadu ministerstva práce a sociálních věcí tato obvinění potvrdil.

„Narkomani a další pracovníci jsou odvezeni policií, bezpečnostními jednotkami a armádou a jsou nuceni vykonávat těžkou práci bez jakékoli odměny. Afghánské zákony, zejména pracovní právo, ale jasně říká, že lidé, kteří pracují, musí být placeni,“ říká Mirwais Ranjbar z ministerstva.

Místní policejní představitelé tato obvinění odmítají a tvrdí, že jsou falešná.

„Tvrzení, že by narkomany policie někam odvezla a přinutila je pracovat, odmítáme,“ uvedl Mohibullah Mohib z místního policejního oddělení.

Podle úředních záznamů téměř 50 000 lidí v provincii Farah je drogově závislých. Jen malá část z nich má možnost se se svou závislosti léčit ve zdravotních centrech. Většina z nich jsou bezdomovci, kteří jsou často zneužíváni a diskriminováni.

Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované