Hlavní obsah

Rozhovor s vůdcem nepokojů v Hongkongu. „Slibovanou demokracii jsme nikdy nedostali.“

O co se teď hraje v Hongkongu? Rozhovor s Arnoldem Chungem o čtyřech měsících nepokojů.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Nechceme samostatný Hongkong, chceme pro svoje město jen demokracii a autonomii, říká Arnold Chung.

Článek

Bývalou britskou kolonií Hongkong zmítají už více než 4 měsíce protesty, které na úplném začátku spustil odpor k zákonu o vydávání trestně stíhaných obyvatel tohoto města do pevninské Číny. Časem přerostly v požadavek na svobodné volby a větší demokratizaci politického systému.

Do Prahy se nedávno vydal jeden z vůdců těchto demonstrací Arnold Chung, který se zde zúčastnil konference Forum 2000 a který poskytl Televizi Seznam exkluzivní rozhovor.

„Hnutí, ke kterému teď dochází v Hongkongu, je pro nás obrovskou příležitostí získat demokracii,“ popsal aktuální nálady v Hongkongu.

Arnold Chung říká, že Hongkong musí nejprve demokracii vůbec získat. „Byla nám slíbena prostřednictvím britské deklarace a také čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, ale nikdy jsme ji nedostali. Pokud se nám tedy podaří získat demokracii a bude trvat nějakou delší dobu, budeme mít dostatečný čas a politickou energii na to, abychom zůstali autonomní.“

Čína se podle něj bude snažit Hongkong pohltit za každou cenu. Takže to bude nekončící boj. „Většina hongkongských obyvatel neuvažuje o nějakém vyhlášení nezávislosti, to by se Čína snažila potlačit hned v zárodku. To, co chceme, je jen demokracie a autonomie. Pokud Čína dovolí, aby Hongkong zůstal v takové pozici, tak myslím, že by to mohlo vydržet velmi dlouhou dobu.”

Celý rozhovor s Arnoldem Chungem si můžete pustit v úvodním videu.

Je součástí pořadu Svět bez obalu, který vysílá Televize Seznam v premiéře každou neděli od 22:20.

Archiv pořadu najdete na tomto odkaze.

Reklama

Doporučované