Hlavní obsah

Banky v krizi tvořily rezervy. Za tři čtvrtletí jim klesl zisk o 32 miliard

Foto: Seznam.cz

Zisk českých bank za tři čtvrtletí roku.

Reklama

I na české banky udeřila koronavirová krize. Zisk za první tři čtvrtletí letošního roku jim souhrnně klesl o 31,7 miliardy korun.

Článek

Bankám a spořitelnám v Česku za letošní tři čtvrtletí klesl souhrnný čistý zisk meziročně o 31,7 miliardy korun na 38,63 miliardy korun, tedy zhruba o 45 procent. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Česká národní banka. Bilanční suma ke konci září činila 8,498 bilionu korun, což je proti konci roku 2019 pokles o 951 miliard korun.

Bankám se podle analytiků zisky propadly kvůli tvorbě opravných položek v souvislosti s koronavirovou krizí a nouzovými opatřeními. Přispěl k tomu i pokles sazeb České národní banky.

Zisk z finanční a provozní činnosti bank klesl koncem září meziročně o 14,85 miliardy na 136,9 miliardy korun. Úrokové výnosy se snížily o 20,6 miliardy na 146,5 miliardy korun. Výnosy z poplatků a provizí klesly o 2,5 miliardy na 31,4 miliardy korun.

„Zisk bank klesl pod vlivem pandemie. S ohledem na zhoršený makroekonomický výhled přistoupily peněžní ústavy k masivní tvorbě rezerv, což se promítá do slabšího profitu. Česká národní banka snížila úroky, a finanční domy tak nyní generují nižší reinvestiční výnosy z úložek u centrální banky,“ řekl analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

České spořitelně klesl za tři čtvrtletí čistý zisk meziročně o 38,9 procenta na 7,9 miliardy korun, ČSOB o 53 procent na 6,3 miliardy Kč, Komerční bance o 45 procent na 6,1 miliardy korun a UniCredit Bank v ČR a na Slovensku o 45 procent na 4,2 miliardy korun.

Reklama

Doporučované