Hlavní obsah

O Hrad se utká všech devět uchazečů. Holovská se stížností u soudu neuspěla

Nejvyšší správní soud odmítl podnět Holovské na zrušení kandidatury několika prezidentských kandidátů. Video: Klára Galová

 

Reklama

Terezie Holovská se domáhala zrušení registrace pěti kandidátů na prezidenta. Důvodem bylo to, že někteří poslanci či senátoři podpořili svým podpisem více kandidátů.

Článek

Nejvyšší správní soud (NSS) odmítl z formálních důvodů podnět Terezie Holovské, která zpochybnila pětici kandidátů s vícenásobnými podpisy. Přesto zkritizoval Ministerstvo vnitra za nesprávný právní názor a konstatoval, že každý poslanec či senátor může napříště podpořit jen jednoho kandidáta, který se bude ucházet o politickou podporu. O post prezidenta se tak utká všech devět uchazečů zaregistrovaných Ministerstvem vnitra.

Podnikatelka a bývalá místostarostka Prahy 8 Holovská, která sama chtěla kandidovat, se u soudu konkrétně domáhala zrušení registrace Petra Hanniga, Marka Hilšera, Jiřího Hynka, Vratislava Kulhánka a Mirka Topolánka, a to kvůli tomu, že někteří poslanci a senátoři podpisem podpořili více kandidátů. Důvodem odmítnutí podnětu Holovské je to, že se sama nedomáhala u soudu vlastní registrace pro prezidentskou volbu.

Ministerstvo vnitra v duplicitě některých podpisů nevidělo problém - na rozdíl od první přímé volby hlavy státu. Tehdy vnitro uvádělo, že poslanci a senátoři mohou podpořit pouze jednoho kandidáta, což také Holovská pokládala za racionální. Nemá podle ní logiku, aby ze Senátu a Sněmovny mohlo díky vícenásobným podpisům snadno vzejít velké množství kandidátů, když občanský kandidát musí nasbírat 50 tisíc podpisů.

Reklama

Související témata:

Doporučované