Hlavní obsah

O jednu chatu se pere i 80 zájemců. Ceny vyskočily o desítky procent

Foto: Profimedia.cz

Romantika za miliony. Chaty a chalupy podražily v době covidu o desítky procent (ilustrační foto).

Reklama

„Voláte na prohlídku chalupy? Tak to jste už třicátý,“ hlásí makléřka do telefonu. Realita dnešních dnů. Extrémnímu zájmu odpovídají i ceny, které v aukcích o statisíce korun převyšují tržní odhady.

Článek

Rekreační nemovitosti jsou v posledním roce horkým zbožím. Pokud sháníte vysněnou chatu nebo chalupu v klidném prostředí a ve slušném stavu, máte takřka jistotu, že se na prohlídce sejdou desítky zájemců. A častěji než v minulosti vás čeká licitování v aukci.

Aukce pořádají velké realitní kanceláře jako Re/Max a M&M Reality, specializované portály, ale i menší realitky. Jen málokdy se stane, že je finální cena nižší než inzertní, zpravidla tržní cena.

Článek si můžete poslechnout i v audioverzi.

„Děláme zhruba sto aukcí měsíčně, což představuje zhruba devět procent prodaných nemovitostí. Dříve to bylo do pěti procent, jak uvádíme výše. A předpokládáme, že tato procenta budou v následujících měsících skokově růst,“ uvádí Petr Morcinek, majitel holdingu M&M Reality, který právě spustil také streamované a televizní aukce.

Zájemci jsou v aukcích ochotni navýšit cenu v průměru o 230 tisíc korun, ukazují zkušenosti realitní firmy za pět měsíců od loňského října. Minimálně o půl milionu korun víc přihodilo 57 procent účastníků aukcí.

Mnohem častěji se licituje o nemovitosti k rekreaci, kde se sejde víc zájemců. Těch je drtivá většina. „Extrémní zájem je o chaty v ceně do dvou milionů korun. Není výjimkou, že se ozve i 80 zájemců o prohlídku. U dražších rekreačních nemovitostí je poptávajících o něco méně, stále ale desítky,“ řekl Morcinek.

Chaty a chalupy jsou v době covidu kvůli enormnímu zájmu nejrychleji zdražující nemovitosti. „Ceny vzrostly od začátku pandemie řádově o desítky procent,“ dodal. Největší zájem je o objekty po rekonstrukci, v pěkném prostředí, s dobrou dopravní dostupností, vlastním pozemkem a možností celoročního využití.

Fronty na zchátralé chaty

Ale na dračku jdou na rozdíl od minulosti už i nemovitosti v horším stavu. „Dříve byl minimální zájem o chalupy před rekonstrukcí nebo polo/samoty. Dnes už tomu tak není. Jak kvůli covidu-19, tak kvůli nedostatku objektů se zvyšuje zájem i o tyto objekty,“ shrnul mluvčí realitní kanceláře Re/Max Tomáš Hejda.

Také podle něj se aukce používají u chat a chalup častěji než jinde. Vítězem přitom vždy nemusí být ten, kdo dá nejvyšší cenu. „Často se přihlíží například k financování. Kupující, který má hotovost, může dostat přednost před tím, který bude financovat hypotékou,“ přiblížil Hejda. Hypotékou přitom nemovitost financuje většina lidí.

Re/Max uvádí, že cena průměrné chaty či chalupy se zvýšila od roku 2017 o polovinu. Z čistě matematického průměru vyplývá nárůst prodejní ceny z téměř jednoho milionu korun na 1,5 milionu korun. Rekreační objekty tedy podražují rychleji než domy a byty.

Zájem je však momentálně vyšší o všechny reality. „Trend prodeje realit formou aukcí rozhodně vnímáme. Zájem o reality je nyní velký. Nárůst průměrného denního počtu uživatelů v prvním kvartále tohoto roku je oproti stejnému období v minulém roce zhruba 20 procent,“ uvádí Hana Kořínková, manažerka týmu inzertních služeb Sreality.cz. Ještě častěji se podle ní aukce objevují u inzerátů na prodej pozemků.

Realitní trh je už několik let přehřátý. Česká národní banka dříve uvedla, že ceny realit byly v roce 2019 nadhodnocené o 15 až 25 procent a guvernér Jiří Rusnok letos v únoru v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že loni byla situace podobná.

V případě prodeje domů a bytů je běžné, že prodávající nastřelí o něco vyšší cenu a následně dává slevu. To už se však také neděje v takové míře jako v minulosti. „Rozdíl mezi cenou uvedenou na realitních portálech a tou, za kterou se nemovitosti nakonec prodaly, je minimální, jen 1,4 procenta,“ říká zakladatel portálu Valuo Radek Šitera.

Reklama

Doporučované