Hlavní obsah

O Marsu toho víme ze všech planet nejvíce, říká expert na kosmonautiku

Video: Tomáš Vzorek

 

Reklama

V sobotu odstartovala raketa s další sondou, která posílí průzkum Marsu. Poprvé ovšem NASA zkusila start ze západního pobřeží USA. K rudé planetě by se sonda měla dostat za šest až devět měsíců.

Článek

Mars je planeta, o které toho odborníci vědí zdaleka nejvíce, přesto mnohem méně než třeba o Měsíci. „Je to trochu nefér srovnání, protože na Měsíci byli lidé a ti během krátké doby zjistí mnohem více informací a nasbírají mnohem více materiálu než přístroje,“ vysvětluje šéfredaktor portálu kosmonautix.cz Dušan Majer.

„Stejně tak ale víme mnohem méně o odvrácené straně Měsíce než o té, kterou vidíme,“ dodává. Právě na odvrácenou stranu Měsíce plánuje v blízké budoucnosti misi Čína. „Je to velmi odvážný počin a informace z této mise budou velice cenné,“ myslí si expert.

Lidé by se brzy měli vydat i na Mars. Pilotovanou misi plánuje například společnost SpaceX Elona Muska. „To je krásný příklad toho, jak se do dobývání vesmíru zapojil soukromý sektor. Přesto nikdy nenahradí ten státní, protože výzkum samotný není výdělečný a soukromá společnost by do něj neinvestovala,“ tvrdí Dušan Majer.

Jak rychle jde vývoj v kosmonautice kupředu? Co odhalily sondy, které se přiblížily nebo dokonce překročily hranice naší sluneční soustavy? Celý rozhovor s odborníkem na kosmonautiku Dušanem Majerem najdete ve videu u tohoto článku. Víkendové rozhovory se vysílají každou sobotu a neděli v 10.15 v televizi Seznam.

Video: Záznam startu kosmické lodi Atlas V

Video: Seznam, NASA

Reklama

Doporučované