Hlavní obsah

O mužských obětech domácího násilí se málo mluví. Týraný může být i sebevědomý svalovec

Ráno na Seznamu: Týraní muži často nehledají pomoc. Rozhovor s psychologem a právničkou z Intervenčního centra.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na Intervenční centrum Praha se ale jen mezi lety 2016 až 18 obrátilo asi pět desítek mužů, kteří potřebovali a chtěli řešit svoji situaci, kdy je někdo ze společné domácnosti napadal nebo jinak týral. Někdy mají muži i problém rozeznat, co je týrání.

Článek

„U žen už přestává být toto téma tabu, ale u mužů se o tom moc nemluví. Společnost si to nedokáže představit a nedokáže to ani přijmout. U muže to chce velkou dávku odvahy, aby došel nahlásit, že ho někdo týrá,“ vysvětluje právnička Intervenčního centra Barbora Holušová.

Rozeznat takový případ ve svém okolí také není jednoduché, protože kolikrát jsou týráni muži, do kterých by to nikdo neřekl. „Bývají to skutečně i svalnatí, na první pohled sebevědomí muži,“ říká psycholog Oleg Šuk.

Celkově počet případů domácího násilí vzrostl. A stoupl i počet nahlášených případů. V roce 2009 zasahovala policie 778 krát, v loňském roce už 1 283 krát.

Nejvíc případů týrání a násilí se pravidelně odehrává v hlavním městě, v posledním roce šetřila policie 186 takových případů. Jen v červnu tohoto roku v Praze policisté vykázali z bytu kvůli týrání 11 lidí.

V celé republice to podle statistik od začátku letošního roku do července zatím vychází na 724 vykázání z domu na základě oznámení domácího násilí nebo napadení. Samozřejmě zůstává otázkou, kolik dalších útoků statistiky nemohou evidovat, protože se je oběti bojí nahlásit.

Podrobnosti v úvodním videu. Rozhovor je součástí pořadu Ráno na Seznamu, který vysílá Televize Seznam každý všední den od 7 do 9 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované