Hlavní obsah

O rozpuštění strany budeme hlasovat každý rok, varují Piráti

Reportáž ze satirického pořadu Šťastné pondělí: Piráti jsou pyšní na to, že si sami ze sebe utahují – takže se například fotí s bublinou a nápisem „Strana plná kreténů“.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Piráti se chtějí za dva roky ujmout vlády a vzít zemi do svých rukou. Jejich voliči si zároveň musí zvyknout, že to také mohou kdykoliv ukončit.

Článek

Původně jsme vyrazili s kamerou do Ostravy zjišťovat, jakou strategii vymyslí Piráti na svém sjezdu pro naplnění hlavního cíle – převzetí vlády po příštích parlamentních volbách za necelé dva roky.

Jenže pár dní před celostátním fórem, jak svému sjezdu tato generační politická strana říká, se jako důležitější objevila jiná otázka: Nevzdají to Piráti, rozpustí svou stranu a odejdou z politiky?

Těsně před sněmem totiž na svém internetovém fóru vyhlásili anketu, jestli by nebylo lepší stranu rozpustit. A pokud ano, jak si rozdělit peníze ze stranického účtu.

„Ještě jsme se nerozpustili, ale budeme o tom hlasovat každý rok. Proč? Tak za prvé je to součástí tradice a za druhé je to dobrá příležitost k nějaké stranické sebereflexi,“ vysvětluje místopředseda Pirátů Vojtěch Pikal.

Voliči si prý na to musejí zvyknout. Otázka zní, jestli budou všichni ochotni dát svůj hlas straně, která to nemusí myslet úplně vážně, když každý rok hlasuje o svém možném konci.

„Kdyby to vyšlo na silvestra, tak se všichni zasmějí. Takhle v lednu se také všichni zasmáli, akorát to někdo vzal vážně,“ říká poslanec Mikuláš Ferjenčík. „Všichni voliči alespoň vidí, že pořád jsme ještě strana, která není stejná jako všechny ostatní. A to je důležité.“

Piráti, kteří se doposud scházeli spíše po klubech, měli svůj letošní sněm v respekt budícím multifunkčním centru Gong v Ostravě. Moderní prostor ohromí každého hned při vstupu. Jde o přestavěný historický plynojem v bývalém průmyslovém areálu Vítkovických železáren, který už stranický sjezd jiné politické strany hostil.

Před sedmi lety se tu sešla ČSSD, která musela v jedné místnosti v zázemí pod hlavním sálem zařídit vypnutí požárních hlásičů a připravit popelníček pro prezidenta Miloše Zemana.

Piráti prezidenta na svůj sjezd do Ostravy nepozvali, takže v téže místnosti byl tentokrát dětský koutek. Piráti tradičně myslí třeba i na to, že někteří členové mají malé děti, které během schůzování zrovna nemají kam odložit.

Podívejte se na video.

Reklama

Doporučované