Hlavní obsah

O víkendu bude mezinárodní on-line festival Open House

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Festival Open House, který každoročně představuje běžně nepřístupné stavby, se o víkendu připojí k mezinárodní akci konané na internetu.

Článek

Prostřednictvím osmačtyřicetihodinového nonstop živého on-line vysílání zavede diváky do více než 40 měst na pěti kontinentech. Organizátoři tuzemské přehlídky se do festivalu zapojí videem vysílaném v závěru festivalu v neděli od 23:00. Představí v něm tři pražské budovy reflektující dějiny českého moderního státu, kostel Nejsvětějšího srdce Páně, Kongresové centrum Praha a Tančící dům.

Festival Open House Worldwide je přístupný zdarma a vysílán bude na webových stránkách a také v události na Facebooku. Příspěvky z jednotlivých měst budou ke zhlédnutí převážně v původním jazyce s anglickými titulky.

Při festivalu, který se v Česku koná pět let, se mimořádně a zdarma otevírají běžně nepřístupné historické a industriální památky, moderní kancelářské a rezidenční budovy, architektonicky zajímavé paláce, vily, hřbitovy, divadla, nádraží či univerzitní budovy. Festival se měl původně konat v květnu, kvůli epidemii covidu-19 se přesunul na začátek září. Některé budovy se kvůli opatřením proti koronaviru nemohly do akce zapojit.

Přesto se pořadatelé rozhodli zapojit do celosvětového festivalu, který začne o půlnoci z pátku na sobotu 14. listopadu koordinovaného světového času, tedy v 1:00 v sobotu středoevropského času. Program festivalu v podobě prohlídek, diskusních panelů či krátkých filmů a dokumentů je rozdělen do několika tematických bloků, které otevírají aktuální otázky současné architektury a urbanismu.

Open House Worldwide se dotkne problémů, kterým lidé v souvislosti s architekturou a tvorbou prostředí po celém světě čelí - od změny klimatu přes bydlení a mobilitu, veřejný prostor, sociální život ve městech, po světový design a kulturní dědictví.

Koncept festivalu Open House vznikl v Londýně v roce 1992. Díky svému úspěchu se festival postupně rozšířil do více než 40 měst celého světa.

Reklama

Doporučované