Hlavní obsah

O2 arena je bez akcí. A teď i bez posledních diváků, na které spoléhala

Foto: Barbora Reichová / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Podobné záběry jsou minulostí. O2 arena teď diváky na hokej pustit nesmí. Koncerty zrušila

Reklama

„Od března jsme neměli žádný koncert. Vzhlíželi jsme k tomu, že na podzim budeme hostit alespoň hokejové zápasy. Teď to ale vypadá velmi špatně,“ reaguje šéf O2 areny Robert Schaffer na nejnovější omezení spojená s covidem-19.

Článek

Koncert legendárních Kiss přeložený na příští rok, vyprodaný koncert Rage Against the Machine odložený na neurčito. Lenny Kravitz zrušen.

V největší multikulturní hale v zemi, vysočanské O2 areně, se od března neuskutečnil žádný velký koncert a teď přichází s novým nařízením Ministerstva zdravotnictví další rána. Diváci neuvidí ani sportovní zápasy, hokejová Sparta, která v aréně působí, bude muset hrát před prázdnými ochozy.

„Ještě v polovině minulého týdne jsme si mysleli, že na hokejové utkání budeme moci pustit alespoň tisíc diváků. Teď se dozvídáme, že tam nebudeme moci pustit ani ten tisíc,“ říká Robert Schaffer, generální ředitel O2 areny a malé haly O2 Universum.

Upozorňuje přitom na zmatečnost vydávaných rozhodnutí. „Jeden den vydáte 150 tisíc, abyste označili separátní vstupy a vstupenky, a za pár hodin slyšíte, že to celé přišlo vniveč, protože diváci tam nesmí vůbec.“

Tato částka je však v porovnání se škodami, které pandemie covidu-19 vysočanské hale způsobila, vlastně marginální. „Celkově jdou ztráty z našich vlastních akcí i ušlých pronájmů a vedlejších výnosů do stovek milionů korun,“ říká Schaffer s tím, že společnost Bestsport, která halu vlastní a provozuje, čerpá z rezerv.

Ale také propustila desetinu zaměstnanců a u těch, kteří zůstali, se snížily osobní náklady o dvacet procent, doplnil Schaffer.

„Od března jsme neměli žádný koncert. Zarážejí mě proto prohlášení typu ‚ekonomiku nevypneme‘. Vzhlíželi jsme k tomu, že tento podzim budeme hostit alespoň hokejové zápasy a možná na konci roku nějaký menší koncert českého umělce. Teď to ale vypadá velmi špatně,“ říká Schaffer.

Extraliga bez diváků?

To, zda se naplánované sportovní akce uskuteční bez diváků, není vůbec jisté. „To je otázka na Spartu. Příjmy ze vstupného jsou totiž jeden z velkých zdrojů financování sportu,“ dodává Schaffer.

„Pro všechny týmy je to velká rána, nikdo si nedokázal představit, že nakonec budeme hrát před prázdnou halou. Kluby vynaložily spoustu úsilí i financí na to, aby se mohlo hrát za zpřísněných bezpečnostních opatření,“ uvedl tiskový mluvčí HC Sparta Praha Marek Táborský.

Že kromě atmosféry půjde o peníze, je také jasné. „Finanční stránka je nejen pro Spartu samozřejmě velice znatelná. Loni naše zápasy navštěvovalo v průměru 10 330 fanoušků, což dělá více než čtvrt milionu diváků za sezonu,“ dodal Táborský.

Zda má smysl hrát bez diváků, teď řeší i představitelé hokejové extraligy. „Určitě je to otázka, o které budu s jednotlivými kluby jednat. Teď zatím chystáme víkendový extraligový program, kam ještě diváci v omezeném počtu přijít mohou. A vyčkáme také, jak budou nová vládní nařízení vypadat, až vyjdou oficiálně,“ říká Josef Řezníček, šéf hokejové extraligy.

Lístky se neprodávají

Celkově je navíc nálada lidí a chuť kupovat lístky na kulturní či sportovní akce téměř minimální. Například 20. září sice mohlo na zápas hokejové Sparty se Zlínem při snížené kapacitě dorazit osm tisíc diváků, přišlo však jen dva a půl tisíce. Tedy nejméně od roku 2015, kdy Sparta v O2 areně hraje.

Lístky na koncerty se pak teď neprodávají téměř vůbec. „Doufáme, že se k nám stát postaví čelem a sektoru hromadných kulturních či sportovních akcí, který je velmi zasažen, bude v rámci navazujících programů Covid Kultura, Sport nebo Kongres pomoženo,“ dodává Schaffer.

Reklama

Doporučované