Hlavní obsah

Obchodní válka mezi USA a Čínou se stupňuje, doplatil na to i South Park

Obchodní válka mezi USA a Čínou se stupňuje, doplatil na to i South Park. K tématu hovořil v Poledních zprávách šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Spojené státy znovu udeřily proti Číně. V rámci obchodní války, kterou proti sobě země vedou už více než rok, připsaly na blacklist 28 čínských společností – firmy a organizace, jež používají americké produkty. A které jsou podle USA zapojené do utlačování ujgurské menšiny i dalších muslimských komunit v provincii Sin-Ťiang.

Článek

K dalšímu kroku Spojené státy přistoupily podle amerických Financial Times jen několik dní před vyjednáváním s Čínou. Blokaci čínských firem oznámil americký ministr obchodu Wilbur Ross. „Americká vláda a ministerstvo obchodu nemůže a nebude tolerovat brutální utlačování etnických menšin v Číně. Tento krok zajistí, že naše technologie vytvářené v prostředí individuální svobody a svobodného podnikání nebudou použity k utlačování bezbranných menšin,” zdůraznil Ross.

Reakce na represi Ujgurů a dalších etnických menšin nepřišla z čistého nebe. Posledních několik měsíců se množí znepokojující informace a detaily o situaci v provincii Sin-Ťian, především o detenčních převýchovných centrech určených pro členy menšinových komunit. Čína objekty vydává za „střediska odborného vzdělávání“.

Podle mnoha lidskoprávních organizací i Organizace spojených národů jde ale o místa, kde jsou utlačované menšiny nuceny vzdát se svého náboženství, mluvit pouze mandarínštinou a podvolit se komunistické vládě.

V převýchovných táborech je podle odhadů amerického ministerstva zahraničí internováno 800 tisíc až dva miliony muslimů.

O poměrech, které v těchto centrech panují, vypovídají uniklá videa. Na nich mají zadržení lidé mimo jiné stejný mundúr, oholenou hlavu a oči zavázané páskou.

V blokaci je i Huawei

Podle amerických médií se krok Washingtonu dotkl z velké části firem, které vyrábějí sledovací zařízení a pohybují se v oblasti vývoje umělé inteligence. Třeba společnosti Megvii a IFlytek, které teď mají od Spojených států červenou, vyvíjejí technologii rozpoznávání obličeje a hlasu.

Na černé listině se objevily i firmy jako Dahua nebo Hikvision. Druhá jmenovaná vyrábí právě sledovací zařízení a obvinění podle Financial Times tvrdě odmítla.

„Potrestání Hikvisionu – navzdory těmto zakázkám – odradí světové společnosti od komunikace s americkou vládou, ublíží americkým partnerům Hikvisionu a negativně ovlivní americkou ekonomiku,” vykreslila společnost.

Vyjádřily se i další zasažené firmy. Podle Megvii je krok Spojených států nepodložený, společnosti iFlytek a Meiya Pico zase uvedly, že „bude mít jen malý dopad na jejich podnikání“.

Není to poprvé, co USA důrazně zasáhly proti jednotlivým čínským firmám.

V tomto roce podnikly Spojené státy stejný krok i v případě Huawei, čínské telekomunikační společnosti, kterou obvinily z porušování amerických sankcí vůči Íránu a krádeže amerických technologií.

Washington navíc už delší dobu tlačil na to, aby se na blacklistu objevily Dahua, Hikvision a další čínské společnosti, které se pod palbou amerických úřadů v obchodní válce ocitly naposledy. A to kvůli jejich zapojení do čínského státního bezpečnostního aparátu.

Podpora Hongkongu versus finance

Obchodní spor Číny a Spojených států se promítá i do dalších odvětví, mimo jiné do kultury i sportu.

Vody rozvířil tweet generálního manažera basketbalového týmu Houston Rockets Daryla Moreyho, v němž stálo „boj za svobodu, stojím za Hongkongem“. Tolik slov stačilo k uvržení oblíbeného týmu na černou listinu čínské vlády.

Reakce přišla okamžitě – čínské společnosti přerušily sponzorskou podporu týmu, televize zastavila přenosy zápasů a americká NBA přišla o mnoho fanoušků z Číny.

„Nechtěl jsem, aby můj tweet způsobil urážku fanouškům a přátelům Rockets v Číně. Prostě jsem vyslovil jednu myšlenku, založenou na jedné interpretaci, na jednu komplikovanou událost,“ napsal Morey v pondělí s tím, že nyní už nad událostmi uvažuje z jiné perspektivy. „Moje tweety jsou moje vlastní a v žádném případě nezastupují názory Rockets nebo NBA,“ dodal.

Od jeho původního vyjádření se distancoval majitel týmu i samotná NBA. V jejím samostatném prohlášení stálo, že Moreyovy názory hluboce urazily mnoho přátel a fanoušků v Číně. „A to je politováníhodné. Máme velkou úctu k historii a kultuře Číny a doufáme, že sport a NBA můžou sloužit k překlenutí kulturních rozdílů a sjednocení lidí,” uvedli zástupci NBA.

Harden: Číno, milujeme tě

Zatímco se tým z Houstonu a potažmo celá basketbalová asociace snažily uhasit oheň na straně Číny, rozhořčily zástupy svých fanoušků na domácí půdě. A to včetně amerických politiků napříč stranami, kteří se vzácně shodli na tom, že je NBA bezmocná a upřednostňuje peníze před lidskými právy.

„Jako celoživotní fanoušek Houston Rockets jsem byl hrdý na to, že Morey poukázal na represivní zacházení čínské komunistické strany s demonstranty v Hongkongu. A teď, ve snaze nepřijít o dolary, NBA ostudně odstupuje,“ napsal na svůj Twitter texaský senátor, republikán Ted Cruz.

O peníze skutečně jde, finanční i fanouškovské ztráty by mohly být pro NBA obrovské. Do záchranné operace, nebo alespoň pokusu o ni, se pustil basketbalista James Harden. A to ve velkém.

„Omlouváme se. Milujeme Čínu, milujeme tam hrát,“ řekl reportérům v Tokiu, kde se tým připravoval na utkání předsezóny. „Jezdíme tam jednou nebo dvakrát ročně. Vyjadřují nám maximální podporu a lásku. Vážíme si základny fanoušků a milujeme jejich zájem a oceňujeme podporu, kterou nám dávají,“ dodal.

South Park si v Číně už nepustí

V posledních dnech se to omluvami jen hemžilo. Tu svou, leč méně vřelou, do světa vypustili i tvůrci seriálu South Park. „Stejně jako Národní basketbalová asociace vítáme čínské cenzory v našich domovech a srdcích. My také milujeme peníze mnohem víc než svobodu a demokracii. Prezident Si vůbec nevypadá jako medvídek Pú. Ať žije velká komunistická strana Číny! Nechť je letošní sklizeň obilnin bohatá. Jsme v pohodě, Číno?” uvedli Trey Parker a Matt Stone.

Satirický animovaný pořad zmizel z čínských internetových televizí poté, co si v jedné z epizod dělali legraci z praktik čínského komunistického režimu. Jedna z hlavních postav Randy se totiž vydala do Číny, kde byla zatčena a poslána na převýchovu a nucené práce.

Ze strany Číny jde o běžnou praxi. Třeba dětský seriál Medvídek Pú, jehož hlavního aktéra zmínili autoři South Parku ve svém prohlášení, si čínští diváci také nepustí. V roce 2017 se objevilo nespočet virálních koláží, které čínského vůdce Si Ťin-pchinga přirovnaly k medvídkovi Pú. Jen namátkou – v minulosti čínská vláda zakázala distribuci filmů jako Návrat do budoucnosti, Avatar, Šifra Mistra Leonarda nebo třeba Nespoutaný Django.

Reklama

Doporučované