Hlavní obsah

Obchody v pondělí zůstanou zavřené, rozhodla vláda

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Obchody s hračkami, elektronikou, módou a dalším zbožím zůstanou v pondělí pod zámkem. Jejich otevření vláda s ohledem na vývoj pandemie nedovolila.

Článek

Část prodejců s výjimkou například potravin, květin a drogerie má zavřeno od 27. prosince. V prosinci se obchodníci nadechli jen na tři týdny. Celkem jsou tak jejich obchody prázdné už přes tři měsíce. Po rozhodnutí vlády je jasné, že si dobu prodlouží na neurčito.

„Pandemická situace není dobrá, dál se šíří britská mutace viru. Na vládě jsme proto rozhodli, že zbytek uzavřených maloobchodů zatím pouštět nebudeme. V příštím týdnu téma ale opět otevřu a podle stavu šíření epidemie navrhnu další kroky,“ napsal ministr Karel Havlíček na Twitteru. O restauracích a hotelech se nejednalo.

Obchodníci jsou zklamaní, někteří už se na otevření chystali. „Všichni to vzali po vyjádřeních ministra Havlíčka jako hotovou věc, naplánovali si směny, o víkendu chtěli chystat prodejny na otevření. Teď jsou akorát naštvaní, protože řadu z nich to stálo poslední zbytky peněz,“ říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Podle něj obchodníkům rychle dochází čas na to, aby mohli vyprodat své zboží na zimní sezónu.

Falešné naděje dali politici obchodníkům už podruhé v krátké době. Naposledy před týdnem se živě spekulovalo o otevření od pondělí 15. února, kdy měl skončit nouzový stav kvůli sporům ve Sněmovně. Až v neděli večer vláda nouzový stav prodloužila do konce února na žádost hejtmanů.

Lidem v byznysu dochází trpělivost i síly. Řada obchodníků pondělní rozvolnění vzala skutečně jako hotovou věc a prakticky už se na něj chystají.

„Obchodníci nečekají na rozhodnutí vlády o otevření obchodů. Počítají s tím, že otevřou, a už si dokonce nechávají tisknout reklamní letáky. Aktuálně máme na příští dva týdny domluvenou téměř dvojnásobnou distribuci oproti předchozímu týdnu,“ popsal Ondřej Vaňha z První novinové společnosti.

Průzkum Hospodářské komory ČR z tohoto týdne ukázal, že část podniků dělí od krachu už jen týdny. Pětina podniků a živnostníků se současnými zákazy podle průzkumu nevydrží déle než měsíc, dalších 40 procent podniků z nejpostiženějších sektorů zřejmě zamíří do insolvence do tří měsíců. Nejpostiženějšími obory jsou restaurace, bary, vnitřní sportoviště, prádelny, čistírny, eventy nebo obchody.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček v úterý slíbil, že předloží vládě plán na otevření obchodů od 22. února. Argumentoval tím, že je podle Rady vlády pro zdravotní rizika přijatelný. Otevření zbytku prodejen by podle něj nijak nezhoršilo epidemii.

Už před pátečním jednáním vlády bylo jasné, že rozhodování bude složité. Na jednotkách intenzivní péče v nemocnicích zbývají poslední lůžka. Za obchodníky se ve vládě stavěla ministryně financí Alena Schillerová a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, ale proti byl například ministr kultury Lubomír Zaorálek nebo ministr vnitra Jan Hamáček. Premiér Andrej Babiš i klíčový ministr zdravotnictví Jan Blatný dali najevo, že rozvolnění není dobrý nápad.

Pokud by k němu došlo, platila by v prodejnách přísnější pravidla než dosud. Personál by musel nosit respirátory FFP2 a vyšší. Platila by také dosavadní pravidla jako povinné dvoumetrové rozestupy a také kapacitní omezení s minimálním prostorem 15 metrů čtverečních na každého zákazníka.

Reklama

Doporučované