Hlavní obsah

Největší vlastník nemovitostí: Obchodníci se točí ve spirále smrti

Generální ředitel CPI Property Group Martin Němeček.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pokud obchody neotevřou během zimy, nebudou obchodníci schopní vyprodat své zimní zásoby, a tím pádem nakoupit nové. Pro řadu z nich to bude likvidační, říká Martin Němeček, šéf největšího vlastníka nemovitostí CPI Property Group.

Článek

Skupina CPI Property Group, kterou vlastní jeden z nejbohatších Čechů Radovan Vítek, je největším vlastníkem nemovitostí v Česku. Kromě kanceláří, pozemků či hotelů vlastní v tuzemsku také patnáct obchodních center, v nichž jsou stovky obchodů.

„Dnes bych řekl, že nájemci jsou na kraji, někdy i za krajem svých možností. Finančně se vyčerpali minulý rok, vyčerpali se i psychicky. Pro ně to není jen otázka peněz. Bavíme se s nimi a někdy jsou to opravdu velmi smutné osobní příběhy, kdy lidé dali srdce do svého malého obchodu a teď jim to covid vzal,“ přibližuje situaci obchodníků generální ředitel CPI Property Group Martin Němeček v rozhovoru pro SZ Byznys.

Když nepřijde otevření obchodů během krátké doby, postihnou množství malých obchodníků další finanční problémy. Pro obchodníky přitom není ani tak problém v nájemném, které musí platit, ale spíše v tom, že mají zablokováno velké množství peněz ve svých skladových zásobách. „My vnímáme, že jejich největším problémem jsou skladové zásoby, kdy mají na skladě i v prodejnách zimní kolekce, a pokud se neotevře během zimy, tak nebudou schopni tyto zásoby vyprodat, a tím pádem nebudou schopni nakoupit nové zásoby a prodávat. A to už je skoro spirála smrti,“ dodává Němeček.

Vláda v současnosti jedná o otevření obchodů od pondělka příštího týdne. Zatím se na tom shodují například ministr průmyslu a obchodu a současně ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) či šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Řada členů vlády však ještě není rozhodnuta, jestli otevření podpoří.

V obchodech mají platit přísná hygienická a bezpečnostní pravidla. Personál bude muset nosit respirátory FFP2, pro zákazníky povinné nebudou. Dál by měl platit limit 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka, udržování dvoumetrových odstupů. Provozovatelé obchodů budou podle Havlíčka zodpovědní za specifický režim front.

Vláda kvůli zamezení šíření koronaviru zakázala od 22. října maloobchodní prodej. Krátké, zhruba třítýdenní rozvolnění vláda povolila loni v prosinci. Výjimku ze zákazu mají potraviny, lékárny, drogerie, optiky, galanterie či květinářství. Povolen je v současnosti prodej jen zboží základní potřeby. Lidé tak v kamenných prodejnách nekoupí například spodní prádlo, obuv pro dospělé nebo elektroniku.

CPI Property Group

- je největším vlastníkem nemovitostí v Česku

- v tuzemsku vlastní 15 obchodních center, dále kancelářské budovy, pozemky či hotely

- zisk před úroky, daněmi a odpisy (EBITDA) skupině loni vzrostl na 337 milionů eur (8,7 miliardy korun)

- majoritním vlastníkem je Radovan Vítek

Reklama

Doporučované