Hlavní obsah

Příští týden se budete smět obejmout, oznámil premiér Angličanům

Foto: Profimedia.cz

Posedět si s pivem mohli dosud lidé pouze venku.

Reklama

aktualizováno •

Britský premiér potvrdil další rozvolnění koronavirových opatření v Anglii. Země Spojeného království tak pokračuje ve svém plánu na postupné „odemčení“, a to navzdory obavám z takzvané indické mutace.

Článek

„Vše jde podle plánu, náš úspěšný očkovací program pokračuje – více než dvě třetiny dospělých ve Velké Británii již obdržely první dávku vakcíny – a nyní se můžeme těšit na opatrné, ale nevratné otevírání,“ cituje agentura Reuters slova tamního předsedy vlády Borise Johnsona. Plně očkována je podle čerstvých informací už třetina dospělých.

Anglie (další části země mají svůj vlastní harmonogram) je momentálně v procesu postupného osvobozování se od opatření zavedených v boji s koronavirem a do další fáze má vstoupit se 17. květnem. Plán návratu k normálu, který byl představen již v předchozích měsících, má celkem čtyři kroky a země se s příštím týdnem dostane již ke třetímu.

Lidé v Anglii se tak budou moci po několika měsících poprvé setkat v interiérech. Ve vnitřních prostorách se budou moci setkávat skupiny o šesti osobách nebo členové dvou domácností. Uvnitř se budou moci lidé sejít i v hospodách, kavárnách a restauracích, jež zákazníky nemohly pohostit již dlouhé týdny. Spolu s nimi svou činnost obnoví také další pohostinská, zábavní a sportovní zařízení. Skupiny až 30 osob dostaly zelenou v účastech na svatbách či pohřbech.

„Přesouváme se do třetí fáze našeho plánu, která bude taková, že lidé se budou moci setkávat uvnitř. A aniž je dotčeno širší vyhodnocení společenského distancování, obnovíme kontakt mezi přáteli a rodinou,“ uvedl pro britskou BBC Michael Gove, člen Johnsonovy vlády.

Downing Street 10, oficiální sídlo britského předsedy vlády, uvedla, že rozhodování o přesunu do třetí etapy rozvolnění ovlivnily nejnovější údaje o očkování, o počtu infekcí, hospitalizací i úmrtích v souvislosti s covidem-19. V potaz pak bylo vzato i riziko, které představují nové mutace koronaviru.

Právě šíření nových variant spolu s rozvolňováním znepokojuje některé odborníky, jako je například profesor medicíny na University of East Anglia Paul Hunter. Toho nejvíce zneklidňuje „indická“ varianta koronaviru (B1.617.2), jejíž čísla nakažených rostou, a která by se tak brzy mohla stát dominantní.

„Znamení jsou znepokojující, ale pravděpodobně ještě nejsou dostatečně silná na to, aby oddálila další fázi uvolnění lockdownu,“ cituje britský list The Guardian Huntera. V oblastech, kde byla zjištěna takzvaná indická mutace, se mají počty nákaz až zdvojnásobovat. „Zejména nevíme, jak závažná bude indická varianta u lidí, kteří již byli očkováni.“

Podle osobního názoru Michaela Heada, vědeckého pracovníka ze Southamptonské univerzity, by vláda měla podpořit spíše setkávání venku, nikoliv uvnitř. Otevření vnitřních prostor by raději viděl až ve chvíli, kdy budou naočkováni všichni dospělí. „Osobně bych byl šťastnější, kdybych strávil dvě hodiny venku na sportovním stadionu s několika tisíci diváky, než kdybych v kině sledoval film se stovkou lidí,“ komentoval situaci Head.

Již minulý týden bylo oznámeno, že Anglie 17. května částečně obnoví mezinárodní cestování. Vznikl totiž „zelený seznam“ zemí, kam budou moci tamní obyvatelé odcestovat bez nutnosti podstoupení karantény po návratu domů. Angličané tak budou moci vyjet například do Austrálie, Portugalska nebo do Izraele.

Rozvolnění spolu s přesnějšími detaily oznámil britský premiér na dnešní tiskové konferenci. „Toto uvolnění je v podstatě velmi značným krokem na cestě zpátky k normálnímu stavu a jsem přesvědčený, že se nám povede dojít ještě dál,“ prohlásil Johnson. Platit však bude pouze pro Anglii, jelikož poloautonomní správy ve Skotsku, Walesu a Severním Irsku mají vlastní časové plány pro zmírnění restrikcí.

Reklama

Doporučované