Hlavní obsah

Obětí tvrdých drog v Česku přibývá, násobně větší zabiják je však alkohol

Hlavní drogou v Česku zůstává pervitin.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Lidí, kteří berou drogy, v České republice loni mírně ubylo. Přesto zůstáváme v porovnání s ostatními evropskými zeměmi na špici.

Článek

Nová data o drogách v Česku ukázala, že přibývá lidí, které nelegální drogy zabily. I když je obětí více, není to nic ve srovnání s počtem mrtvých kvůli alkoholu - ten zabil devětkrát víc lidí.

Také k páchání kriminální činnosti dochází mnohem častěji pod vlivem alkoholu, než drog. Experty během výzkumů zarazil i fakt, že většina mladých pod 16 let má zkušenosti s holdováním alkoholu ve velkém.

Počet uživatelů drog v České republice poprvé loni od roku 2003 mírně klesl, přesto zůstáváme v porovnání se světem na předních příčkách. V roce 2015 bylo 46 900 problémových uživatelů, předloni o 800 víc.

Nejoblíbenější drogou zůstává pervitin, ačkoliv v minulém roce ubylo jeho uživatelů oproti roku 2014 o 2 200 lidí. Závislých lidí na pervitinu bylo tedy v roce 2015 celkem 34 200.

Stále oblíbenějšími jsou opiáty, do Česka se zároveň dostávají zcela nové druhy drog. Nejčastěji k nám putují z Číny, koupit je lze ale i na internetu. V loňském roce se takových webů podařilo odhalit přes 30.

Pozitivní zprávou je, že klesá počet nemocných HIV v souvislosti s drogami. Roste také věk uživatelů a počet vyměněných stříkaček. V minulém roce jich pracovníci vyměnili celkem 6,5 milionů.

Reklama

Související témata:

Doporučované