Hlavní obsah

Objevili jsme tajnou ingredienci Kofoly

Jak se vyrábí Kofola? Uvidíte ve videu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vznikla v roce 1959 jako alternativa tehdy nedostupné Coca-Coly. Recept na ni zná jen šest lidí a nepatří mezi ně majitel firmy. Každý asi ví, že v ní jsou bylinky a ovoce, my prozradíme další přísadu.

Článek

Hlavní výroba Kofoly probíhá v Krnově, kde vznikají i bylinné výluhy, které jsou nedílnou součástí originální receptury. Další závod má pak firma v Mnichově Hradišti. Je sice o něco menší, ale z Prahy je to blíž, a tak jsme vyrazili tam.

I zdejší čísla však laika ohromí. Každou hodinu se tu totiž vyrobí 24 tisíc lahví Kofoly, a protože firma jede nonstop, za den jich tu vznikne i více než půl milionu. V ohromném skladu jsou vyrovnané nad sebou.

Karamel za zavřenými dveřmi

Pojďme ale od začátku. Do výrobní haly se nikdo nedostane bez bílého pláště a jednorázové čepice. A i když na začátku celého procesu je výroba karamelu, určitě ji neuvidíte. Dozvíte se jen, že cukr se nesmí přepálit ani málo, ani moc. A tenhle proces je jedním z přísně střežených tajemství Kofoly.

Tím největším je pak výroba samotného KOFO sirupu, při níž se do karamelu přimíchávají další ingredience. Kofolu tvoří celkem 14 přírodních složek - z výtažků bylin a ovoce. Etiketa přiznává lékořici a pak „bylinný extrakt“, co konkrétně sem však patří a v jakém poměru, ví ve firmě jen šest lidí. Nepatří mezi ně ani majitel firmy Jannis Samaras.

Jednu z dalších ingrediencí pak náš průvodce Pavel Müller, šéf provozu výroby, přeci jen odtajnil. „Málokdo ví, že do Kofoly patří i kuchyňská sůl.“

Sirup jako na kašel

Výsledný sirup má konzistenci sirupu na kašel, je teplý a hrozně sladký. Do hotové limonády se ředí poměrem 1:6. Sirup pak potrubím putuje do stáčírny. My se tam vydáváme pěšky. Dost mě překvapuje, že vše se obejde téměř bez lidí. Za celou dobu jich v celé hale vidíme snad jen pět.

Obrovská výrobní a stáčící linka připomíná horskou dráhu. V jedné části se z předlisků vyrábějí lahve rychlostí téměř sedm lahví za sekundu. Stejnou rychlostí se pak lahve plní nápojem, etiketují a označí datem spotřeby. A na paletách, kam se jich vejde 504, míří za zákazníky.

Reklama

Doporučované