Hlavní obsah

Obnova silnice z České Lípy za 194 mil. Kč začne v pondělí

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V pondělí začne dvouletá rekonstrukce silnice z České Lípy do Dobranova za 194 milionů korun. Letos bude silnice druhé třídy v tomto úseku uzavřená až do konce listopadu.

Článek

„V příštím roce by měla být rekonstrukce dokončená,“ řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Krajská silnice 262 je součástí tahu ze Zákup na Děčín a vede napříč Českou Lípou. Kompletní rekonstrukce čeká pětikilometrový úsek včetně dvou mostů od křižovatky v Dobranově až po okružní křižovatku ulic Děčínská a Pod Holým vrchem v České Lípě. Objízdná trasa povede přes Dobranov. Auta po silnici od pondělí neprojedou od dobranovského mostu až po odbočku k firmě Jifeng Automotive. Úplná uzavírka bude platit také na silnici III/2621 v místě, které leží bezprostředně pod dobranovským mostem.

Liberecký kraj v pondělí zahájí také rekonstrukci silnice z Velkých Hamrů na Zbytky na Jablonecku za 12,5 milionu korun. O týden později začne dlouho očekávaná sanace skal na silnici 268 před Novým Borem na Českolipsku, jezdí se tam jedním pruhem. „Konečně by mělo zmizet to zúžení,“ uvedl Sviták. Podle něj zhruba v tu dobu začnou i práce na rekonstrukci silnice 270 u Jablonného v Podještědí, mezi železničním přejezdem a křižovatkou se silnicí 13.

Kraj tento týden vybral firmu, jež opraví silnici na Ještěd v Liberci. Letos se bude rekonstruovat tři kilometry dlouhý úsek z Horního Hanychova v Liberci na Výpřež téměř za 84 milionů korun. „Stavba je spolufinancována z Integrovaného regionálního operačního programu,“ dodal Sviták. Kraj podle něj letos do oprav silnic investuje ze svého rozpočtu skoro půl miliardy korun. Liberecký kraj vlastní přes 2073 kilometrů silnic druhé a třetí třídy, což je 86 procent komunikací na jeho území. Podle analýzy bylo koncem loňského roku v nevyhovujícím nebo havarijním stavu téměř 912 kilometrů, což je 44 procent krajských komunikací. Naopak ve výborném či dobrém stavu bylo na konci loňského roku přes 927 kilometrů silnic.

Reklama

Doporučované