Hlavní obsah

Obnovu stromořadí ve Žďáru n. S. opatření proti epidemii nebrzdí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Práce na obnově stromořadí ve Žďáru nad Sázavou nová opatření proti epidemii nezastavila. Dělníci dnes káceli nemocné stromy v Bezručově ulici.

Článek

Vzhledem k tomu, že jde o práci venku, město s žádnými komplikacemi nepočítá, řekla místostarostka Ludmila Řezníčková. Na dnešní kontrolní den se z Benešova u Prahy bez potíží dostal také dendrolog a projektant Josef Souček.

Akce začala ve druhé polovině února kácením uschlých, nemocných nebo poškozených stromů. Odstraněno jich bude 113, ale město nechá vysázet 384 nových dřevin. Dalších 70 stromů dá odborně ošetřit.

„Stromy, co se kácí, jsou různého stáří - od třeba špatně rostlých mladých stromů, které se dobře neujaly, až po smrky, které jsou na tom místě nevyhovující a část z nich je i napadená kůrovcem,“ řekl Souček. Sázet se ve žďárských ulicích budou druhy stromů, které se dokážou lépe vyrovnat se zátěžemi městského prostředí. Výsadba začne na podzim.

Návrh nové výsadby je podle Součka originální pro každou ulici. „Jedna je široká, druhá úzká, třetí orientovaná sever - jih,“ vysvětlil. Někde se budou sázet lípy a v Bezručově ulici, kde se dnes kácelo, to budou jilmy. Podle Součka to budou hybridy odolné proti chorobám tohoto druhu. „Právě v městském prostředí vykazují velkou toleranci jak vůči suchu, tak třeba proti zasolení a poměrně dobře rostou,“ řekl.

Na obnovu stromořadí za 4,8 milionu korun dostal Žďár nad Sázavou dotaci, která náklady pokryje asi z 60 procent. Letošní projekt navazuje na revitalizaci zeleně provedenou v roce 2018. Podle starosty Martina Mrkose tyto akce zapadají do širších snah radnice o zlepšování životního prostředí ve městě.

Reklama

Doporučované