Hlavní obsah

Obřadů Velkého pátku se v klášteře v Teplé zúčastnilo asi 30 lidí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

I přes epidemii koronaviru se letos v klášteře premonstrátů v Teplé na Chebsku konají obřady spojené s Velikonocemi. Velkopátečního obřadu se zúčastnilo okolo 30 lidí, zejména místních, podobně jako tomu bylo v předchozích letech.

Článek

Díky slunečnému počasí se páteční pobožnost křížové cesty mohla konat venku v areálu klášterního kostela. „Dnes jsme se účastnili křížové cesty, je to starobylá pobožnost, kterou zavedli františkáni a která vychází z biblických textů, byly tam citace Ježíše Krista a pasáže z jeho života. Ta naše křížová cesta není tuctová, je velice moderní, udělal ji sochař (Václav) Gatarik, snažil se zhmotnit vítězství dobra nad zlem,“ popsal převor kláštera Augustin Kováčik.

Dnes je Velký pátek, křesťané si připomínají ukřižování Ježíše Krista. Tento den přísného půstu je pro věřící připomenutím Kristova utrpení a smrti. Účast na bohoslužbách je ale kvůli koronaviru omezená a jejich podobu poznamenají protiepidemická opatření.

Při obřadech měli dnes lidé v Teplé respirátory a dodržovali rozestupy. Podle převora není v klášteře v Teplé problém dodržet omezení deseti procent kapacity k sezení, protože je velký a obřadů se běžně neúčastní tolik lidí. V klášteře proto ani nemusí vysílat obřady on-line, jako je tomu například v jiných kostelech.

„Právě Velký pátek je takovým světlem i v boji proti pandemii. Loni nebylo možné mít křížovou cestu ani obřady, jenom se sešla naše řeholní rodina v kostele. Letos je možné mít i bohoslužby, avšak v tom limitu, který je stanoven,“ řekl převor.

Podle Kováčika pandemie koronaviru život v klášteře nijak výrazně neovlivnila. „Ovlivnila ale pastoraci. Jednak musíme hlídat počty věřících, což u nás ale není problém, pak je dost strach, který přirozeně doléhá na lidi. Dále nemáme výuku náboženství, co jsme učili, umožňujeme pouze individuální kontakt,“ uvedl převor.

Reklama

Doporučované