Hlavní obsah

Obral zákazníky o statisíce a dál v klidu podniká v autobazaru

Záhady Josefa Klímy ze 17. 9. 2020: Obral zákazníky o statisíce a dál v klidu podniká v libereckém autobazaru. Kvůli nám si nechal narůst plnovous, aby nebyl k poznání.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Kontroverzní podnikatel Martin Svoboda byl policií obviněn ze zpronevěry a podvodu. V roce 2017 se zaměřil na byznys s ojetými auty a otevřel autobazar v Jablonci nad Nisou. A s dodržováním zákonů si hlavu příliš nelámal.

Článek

Setkání s ním bylo vskutku bizarní. Během celé naší návštěvy tvrdošíjně zapíral svou identitu, a protože on není on, nebude nám přece nic vysvětlovat. „Já nejsem pan Svoboda, dokažte mi, že jsem pan Svoboda,“ opakoval stále dokola v srpnu, kdy jsme ho zastihli, jak nabízí auto zákazníkovi v autobazaru, tentokrát v Liberci.

Veronika Porubská je jednou z poškozených zákaznic autobazaru v Jablonci nad Nisou, kde pan Svoboda zhruba dva roky úřadoval. Její případ je v dané kauze modelový. Dala do autobazaru auto na prodej, to se za pár týdnů prodalo, ale kupní cenu 176 tisíc korun od pana Svobody už nikdy nedostala. Zkrátka si peníze nechal. A protože paní Porubská s panem Svobodou jednala osobně, vzali jsme ji k místu jeho bydliště.

Pokud by pán v autobazaru skutečně nebyl Martin Svoboda, měl by k domu přijet někdo úplně jiný. Nakonec pravda vyšla najevo. „Pan Svoboda, co není pan Svoboda,“ komentuje situaci paní Porubská ve chvíli, kdy k domu přijel stejný muž, který se v autobazaru zaklínal, že Svoboda rozhodně není. „Je to rozhodně on,“ uzavírá Porubská.

Od naší návštěvy v bazaru uběhl zhruba měsíc a bylo vidět, že pan Svoboda zapracoval na změně své vizáže. Ale i přes plnovous byl stále dobře k poznání.

Při natáčení naší první reportáže se nám ozvala žena, která kupovala auto už v libereckém autobazaru. Disponuje kupní smlouvou, kterou dle jejího tvrzení podepisoval samotný Martin Svoboda. Jestli se ovšem takovéto smlouvě dá vůbec říkat smlouva. Jako prodávající subjekt tam totiž figuruje společnost Auto Liberec.

Ovšem v obchodním rejstříku žádná taková společnost neexistuje, jediná tohoto jména byla vymazána v roce 2014. Nejsou tam ani další náležitosti, které by jakkoliv identifikovaly prodejce.

S takovouto smlouvou byste těžko pochodili u případné reklamace a zřejmě by působila velké pochybnosti i při prokazování nabytí vozidla. Otázkou je, proč Martin Svoboda podobné smlouvy vystavuje? Je to nedbalost, nebo záměr?

Jak dopadlo naše další setkání a jak se k situaci postavil provozovatel autobazaru? Odpovědi naleznete v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:55.

Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované