Hlavní obsah

Obrat na burzách. Index Dow Jones zažil nejlepší týden od roku 1938. Vyhráno ale není

Po obrovských propadech na americké burze se tento týden povedlo významným indexům zabodovat.

Reklama

Index Dow Jones zaznamenal neuveřitelný nárůst minulý týden. I když v pátek končil v červených číslech, jedná se o jeho největší vzrůst od roku 1938. Indexy S&P a Nasdaq evidují nejlepší výkon od roku 2009. Nicméně investoři varují před unáhleným optimismem. Vliv budou mít především státní finanční pomoc a vládní opatření.

Článek

Po děsivých událostech minulých týdnů nejen na amerických akciových trzích a po bezprecedentních opatřeních, jako bylo uzavření budovy burzy na Wall Street, svítá na obzoru naděje.

Index Dow Jones sice v pátek skončil v červených číslech, ale celkově zaznamenal nejlepší týden od roku 1938. Nicméně někteří investoři pochybují, že se jedná o pozitivní zprávu.

Až naděje umře

Sílu americká burza nasála z opatření oznámených vládou Spojených států. Federální rezervní systém uvolnil ze svých zásob neuvěřitelných 2,2 bilionu dolarů na pomoc s důsledky probíhající pandemie. Atmosféru na akciovém trhu také podpořilo oznámení prezidenta Donalda Trumpa, že znovunastartování americké ekonomiky potrvá týdny místo měsíců.

Skeptikem i po stimulech zůstává Richard Bernstein, generální ředitel investiční společnosti Richard Bernstein Advisors. „Lidé se snaží načasovat úplné dno, to je ale spíše ukazatel medvědího trhu, kdy lidé ještě mají naději,“ říká Bernstein pro Reuters.

„Býčí trh může začít až s naprostým zoufalstvím, když je naděje již mrtvá,“ pokračuje Bernstein, který rovněž poukazuje na skutečnost, že v roce 2009 investoři nevěřili v přechod v býčí trh. Jeho slova potvrzuje i snaha investorů uložit svá aktiva do bezpečných komodit, jako je například zlato, u kterého neustále vzrůstá poptávka.

Akciím nyní může napomoci zlepšení celkové volatility na trzích, jež se také více uklidňuje.

Existuje celá řada různých proměnných, která mohou velmi snadno zvrátit nynější optimismus, napsal ve čtvrtek hlavní devizový analytik Scotiabank Shaun Osborne ve svém komentáři k trhu. Mezi tato rizika patří například schopnost západních států vypořádat se s nákazou, nebo zda budou v Číně stále nové případy. „Trvalé zpomalení, které ještě více omezí viditelnost výdělků, sníží schopnost akcií se odrazit a znovu začít stoupat,“ napsal Osborne.

Problémy s definicemi

Poté, co se Dow Jones v minulých týdnech ocitl v teritoriu medvědího trhu, který označuje panicky klesající ceny akcií po delší dobu, se v pátek vyšplhal o 20 procent, což podle definice naopak znamená obrat k býčímu trhu, jenž je absolutním opakem trhu medvědího. Avšak ekonomické definice pojmů by se neměly brát jako univerzální pravda.

Zatímco tedy někteří investoři věří, že brzký návrat Američanů do práce pomůže hospodářství USA, jiní se obávají právě toho - a za pravdu jim dávají i zdravotničtí experti. „Ti, kdo obhajují méně striktní opatření, mají pramalé povědomí o tom, jaké sociální a ekonomické škody může pandemie napáchat,“ uvedl pro Reuters profesor Steven Riley, který se zabývá dynamikou infekčních nemocí na londýnské univerzitě Imperial College.

S přibývajícími případy ve Spojených státech, jichž je již přes 120 tisíc, a nevyzpytatelností nového koronaviru se čím dál více nabízí srovnání s Velkou hospodářskou krizí.

Současné předpovědi o nezaměstnanosti a poklesu ekonomického výkonu totiž ustojí srovnání právě s hodnotami ze 30. let minulého století. Nicméně aby se svět dostal do podobného stavu, musely by tyto katastrofické hodnoty přetrvat ve společnosti roky, ne měsíce.

„Neexistuje žádná specifická definice deprese,“ vysvětluje pro Reuters hlavní ekonom skupiny Economic Outlook Bernard Bauhoml. A to samé platí i pro definici recese, jisté je pouze to, že deprese trvají déle a zemi zasáhnou hlouběji. Za čtyři roky, kdy probíhala Velká hospodářská krize, se propadl výkon USA téměř o třetinu.

Příliš brzo

Důležitou otázkou tedy je, jak dlouho pandemie přetrvá. Ve Spojených státech stále více lidí volá po změně zdravotního přístupu k nemoci. Neúplná směsice omezení a pomalá mobilizace Bílého domu prozatím nákaze spíše pomáhá. A současné oznámení Donalda Trumpa o brzkém restartu v hospodářství zvedá nejedno obočí experta na zdravotnictví.

Zrušení karantény příliš brzy může přinést další vlnu chřipky podle studie  publikované ve vědeckém časopisu Lancet.

Čím více bude obětí viru a čím déle potrvá celá pandemie, tím horší budou následky pro ekonomiku. „Nyní musíme dostat nákazu pod kontrolu a poté můžeme pokračovat v ekonomické činnosti,“ řekl Jeremy Powell, předseda Federálního rezervního systému.

Reklama

Doporučované