Hlavní obsah

Obrazy neštěstí z Austrálie: Na více než sto místech hoří lesy, osm lidí už zemřelo

Foto: Profimedia.cz

Požáry v Austrálii neberou konce.

Reklama

Austrálii nadále sužují ničivé požáry. Stát Nový Jižní Wales na jihovýchodě země ve čtvrtek vyhlásil kvůli rozsáhlým požárům sedmidenní výjimečný stav. Situaci komplikuje vítr a také velmi vysoké teploty, které na některých místech dosahují 45 stupňů Celsia.

Článek

Lesní požáry vypukly v Austrálii před několika týdny.

V létě tu bývají obvyklé, letos ale přišly nevídaně brzy a s výjimečnou intenzitou – ve státech Nový Jižní Wales, Victoria a Queensland na východě země hasiči bojují s více než stovkou ohnisek.

Požáry si na jihovýchodě Austrálie vyžádaly už osm obětí. Nejnovějšími jsou dva dobrovolní hasiči ve věku 32 a 36 let. Ti ve čtvrtek zahynuli při dopravní nehodě, když jeli na pomoc s likvidací ohně nedaleko Sydney. Deset dalších hasičů utrpělo ve čtvrtek vážná zranění, včetně popálenin a otravy kouřem.

+4

Podle hasičů hrozí v sobotu v oblasti nejlidnatějšího australského města Sydney „katastrofální situace”. Obyvatele žijící v blízkosti tamní buše proto vyzvali k preventivní evakuaci.

Více než sto dvacet požárů hoří také ve státě Jižní Austrálie, kde je kritická situace hlavně v okolí města Adelaide. Podle agentury AP v oblasti v sobotu kvůli požárům přišel o život jeden člověk. Oheň tam zároveň zničil patnáct domů.

Živel má podle agentury rovněž na svědomí zranění třiadvaceti hasičů a několika policistů. Australské úřady kvůli požárům varují, aby lidé v době Vánoc odložili své naplánované cesty na později. Upozornění se týká především obyvatel států Nový Jižní Wales a Jižní Austrálie. V první zmíněné zemi jsou dokonce uzavřené některé hlavní silnice a dálnice.

Zkrácená dovolená

Dovolenou na Havaji kvůli požárům zkrátil australský premiér Scott Morrison. V posledních dnech totiž na sociálních sítích i na pouličních demonstracích čelil kritice a hněvu kvůli tomu, že se navzdory situaci v zemi vydal na dovolenou do zámoří. Premiér se za to proto v pátek omluvil a v sobotu se vydal na zpáteční cestu.

„Hluboce lituji, pokud jsem urazil některého z mnoha Australanů postižených hroznými požáry vegetace tím, že jsem v tuto dobu vyrazil s rodinou na dovolenou,“ řekl Morrison. Po návratu do země má australský premiér v plánu navštívit zasahující hasiče.

Podívejte se na záběry zasahujících australských hasičů.Video: Reuters

Rekordních 41,9 stupně Celsia

Austrálie v úterý zažila vůbec nejteplejší den v historii měření. Průměrná teplota na jejím území dosáhla podle meteorologického úřadu 40,9 stupně Celsia. Dosavadní rekord z ledna 2013 byl o šest desetin stupně nižší. Místně byly teploty v úterý ještě vyšší – ve vnitrozemí překročily i 45 stupňů, řekla meteoroložka Diana Eadieová. Úterní rekord ale rychle překonaly teploty během dalšího dne – už ve středu pak meteorologové v Austrálii naměřili v průměru o stupeň víc, tedy 41,9 stupně Celsia.

Ohořelé Vánoce

V centru největšího australského města Sydney vyrostl vánoční stromek vytvořený z ohořelých větví stromů, které v poslední době padly za oběť mohutným lesním požárům.

Stromek „zdobí“ sežehnuté jízdní kolo a různé další spálené předměty denní potřeby upozorňující na přírodní katastrofu, k níž podle řady lidí v zemi přispělo globální oteplování.

Umělec James Dive prohlásil, že jeho děsivý vánoční stromek – obklopený dárky v lesklém červeném, stříbrném a zlatém papíru – symbolizuje stín, který přírodní neštěstí vrhá na nadcházející období vánočních svátků. Připomíná ale také nezlomnost oblastí, které požárům v poslední době čelily.

Meteorologové z Nového Jižního Walesu varují obyvatele před silnými větry, které mohou mít vliv na šíření požárů především v okolí města Sydney.

Rozsáhlé požáry v Austrálii vypukly před několika měsíci kvůli nezvykle teplé a suché zimě. Po celé zemi za tu dobu podle agentury AP shořelo okolo tří milionů hektarů půdy. Kvůli požárům přišlo o život devět lidí a shořelo na osm set domů.

Reklama

Doporučované