Hlavní obsah

Obří proměna centra Brna z textilek na kanceláře a obchody. Mizí duše města, namítají kritici

Vlněna po znárodnění vznikla sloučením továren židovských rodin Stiassny a Neumark.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

V centru Brna rostou kanceláře za miliardy korun. Nedaleko hlavního vlakového nádraží sídlily slavné textilní továrny.

Článek

Desítky slavných textilek, jejichž kořeny mnohdy sahaly až do osmnáctého století. Tradiční tvář Brna nedaleko vlakového nádraží. Symbolem moravského Manchesteru byla Vlněna, podnik, který v dobách největší slávy zaměstnával tisíce lidí.

Teď se rozlehlý areál změnil k nepoznání. Developer CTP finišuje s první etapou přestavby, za kterou utratí tři miliardy korun. Namísto výroby textilií se do brněnské Vlněny stěhují IT firmy, nadnárodní společnosti a obchody. „Nové centrum poslouží až deseti tisícům lidí,“ uvedl za CTP Jiří Kostečka.

Investor z průmyslových budov zachoval dvě – Bochnerův palác, v němž měla firma přes sto let sídlo, a výtopnu.

Opravy Bochnerova paláce za 70 milionů korun je podle autora přestavby Václava Hlaváčka významný krok. Novorenesanční budova s klasicistními prvky vznikla v šedesátých letech devatenáctého století. „Několik let byla na hraně smrti. Investor sáhl opravdu hluboko do kapsy, aby palác zachránil, nasypal do něj desítky milionů,“ vysvětlil Hlaváček.

V paláci se sice podařilo zachovat nosné konstrukce, přesto zmíněné desítky milionů putovaly především do statického zajištění základů. Zůstaly také původní štuky. „Byly skryté pod rákosem desítky let. Obsahují židovské znaky,“ doplnil architekt.

Nové kanceláře nabídnou přes 80 tisíc metrů čtverečních prostor. První fáze nové Vlněny bude hotová příští rok. „Všechny budovy mají stejné využití – komerční prostory,“ řekl Kostečka.

V dalších fázích investoři postaví budovy v Dornychu. „V závěrečné etapě dokončíme spektakulární byty podél Ponávky,“ uvedl Hlaváček o přibližně dvou stovkách bytů. Kompletně hotovo má být v roce 2025.

Otazník stále visí nad budoucností výtopny, druhou historickou budovou, která zatím nešla k zemi. V územním plánu totiž kříží cestu nové městské třídě vedoucí k novému plánovanému nádraží v jižní části města. „Výtopna přináší nostalgický pohled na starou Vlněnu. Mohla by sloužit jako studentský ateliér nebo výstavní prostor,“ uvažoval architekt Hlaváček.

Na zachování výtopny má zájem i developer a město. „Podobu městské třídy stále upřesňujeme a rádi bychom s developerem o výtopně jednali,“ ujistil radní pro územní plánování Filip Chvátal (KDU-ČSL)

Přeměna Vlněny ale vyvolala i kritiku za likvidaci kusu historie. „Byla to součást kulturního fenoménu. Málokdo si uvědomuje, že rozvoj textilního průmyslu v Brně nebylo něco automatického. Zbouráním Vlněny došlo k vymazání historické paměti,“ řekl historik z Masarykovy univerzity Tomáš Zapletal.

Anketa

Líbí se vám plán na přeměnu Vlněny?
Ano
53,4 %
Ne
46,6 %
Celkem hlasovalo 2532 čtenářů.

Zapletal se podílel na knize Fabrika, kterou napsala spisovatelka a držitelka ceny Magnesia litera Kateřina Tučková. Dílo naznačuje příběh textilního barona Johanna Heinricha Offermanna a další osudy továren i jejich zaměstnanců. „Spousta lidí vnímá průmysl jako něco nečistého, na co je dobré zapomenout. Co kolem sebe máme, je jakýsi druh památek. Neodmyslitelná kulturní vrstva. Je to dědictví, se kterým musíme nějak naložit, a nakládáme s ním prozatím docela macešsky,“ řekl Zapletal.

Podle Chvátala je třeba další areály přeměňovat s ohledem na bydlení a další funkce. „S investory intenzivně jednáme. Vlněna je příkladem monofunkčnosti, což není to nejlepší, co Brno potřebuje. Na druhou stranu se podařilo oživit velké území,“ uvedl.

V budoucnu se má proměnit blízký areál Mosilany nebo Špitálky. Území v okolí Vlněny, které stovky let patřilo textilkám, představuje největší porevoluční přeměnu centra Brna.

Už před patnácti lety investor přestavěl Vaňkovku na obchodní centrum. V blízkosti nové Vlněny chce také čtvrtý nejbohatší Čech Radovan Vítek a jeho společnost CPI vystavět největší kongresový hotel v Brně. Nabídne dvě stovky pokojů. „Naše plány trvají. Momentálně chystáme archeologický průzkum,“ uvedl mluvčí společnosti Jakub Velen.

Obří přestavbě se přizpůsobuje i doprava. Tramvajové koleje se v miliardovém projektu přesouvají z Dornychu do Plotní ulice.

Vlněna se rozprostírá mezi Přízovou, Mlýnskou ulicí a Dornychem, nedaleko toku Ponávka a v bezprostřední blízkosti centra města. „Současné rozložení kopíruje původní rozsah textilky a výrazně se mění směrem k Ponávce,“ popsal Hlaváček.

Nový areál má navazovat na plánované vlakové nádraží a Jižní čtvrť.

Reklama

Související témata:

Doporučované