Hlavní obsah

Obyvatelé Ostravy-Jihu mohou vybrat nejlepší nápady spoluobčanů

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Obyvatelé nejlidnatější ostravské části Jih mohou do 8. listopadu vybírat v hlasování nejlepší nápady občanů, na které půjdou peníze z participativního rozpočtu.

Článek

O přízeň hlasujících se v letošním ročníku nazvaném Společně tvoříme Jih uchází 41 návrhů. ČTK to řekla mluvčí radnice Gabriela Gödelová.

Pro pátý ročník projektu obvod vyčlenil deset milionů korun, což je dosud nejvyšší částka. „Obdobně jako vloni mají všichni hlasující k dispozici čtyři plusové a dva minusové hlasy napříč všemi návrhy,“ uvedla místostarostka Hana Tichánková (ANO). Dodala, že hlasování má pouze elektronickou formou a letos už není třeba uvádět telefonní číslo. Zapojit se do něj mohou všichni obyvatelé Ostravy-Jihu starší 16 let.

Mezi nápady, které lidé navrhli, jsou například stojany na kola a koloběžky, budka na knihy a časopisy, různá hřiště, ale i areál pro venčení psů nebo pítko.

Za poslední čtyři roky lidé do participativního rozpočtu přihlásili 205 projektů. Uskutečněných nápadů obyvatel je v městské části 48. Na základě jejich návrhů tak v obvodě vzniklo třeba workoutové hřiště, agility park, přibyly v něm lavičky či odpadkové koše nebo místa pro relaxaci.

Radnice na nápady obyvatel v prvním ročníku vyčlenila z rozpočtu pět milionů, pak sumu zvýšila na sedm a posléze na aktuálních deset milionů korun. Podobné projekty participativního rozpočtu podporují i některé další ostravské městské části či města v regionu nebo jinde v zemi.

Reklama

Doporučované