Hlavní obsah

Ocenění Perla Zlínska letos získalo 17 regionálních výrobců

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Cenu Perla Zlínska 2020 dnes ve Zlíně převzalo 15 ze 17 oceněných výrobců ze Zlínského kraje, zástupci dvou firem se slavnostního udílení nezúčastnili. Cenu uděluje patnáctým rokem Agrární komora Zlín společně se Zlínským krajem.

Článek

Komise letos hodnotila 166 výrobků od 47 producentů, řekla dnes ČTK ředitelka Agrární komory Zlín Jana Brázdilová. Loni komise hodnotila 139 vzorků od 40 výrobců. Předání ocenění bylo součástí Dne Zlínského kraje, na kterém regionální výrobci prezentovali své potraviny.

Kvalitu přihlášených výrobků považuje Brázdilová za obdivuhodnou, jejich počet byl v letošním ročníku soutěže rekordní. „Možná trošku i výrobci pochopili, že jde o prestižní značku. Že je potřeba se zviditelnit, protože vlastní marketing málokterý z výrobců je schopen si nějakou formou zrealizovat. A tento způsob, který tady děláme my, tak je aspoň částečným zhodnocením a představením veřejnosti jejich práce,“ uvedla Brázdilová.

Cílem soutěže je vyzdvihnout zpracovatele, kteří vyrábějí kvalitní potraviny z českých surovin, rozdělena je do osmi kategorií. V kategorii mléka a mléčných výrobků porotci ocenili bio plnotučný zákys společnosti Javorník - CZ a bio kozí sýr od Martiny Tomšíčkové. „Je to plísňový sýr, je posypaný vrstvou rostlinného popela, přes kterou prorůstá penicilinová plíseň. Sýr vzniká pomalou metodou síření při pokojové teplotě. Samotná výroba trvá čtyři dny, zrání probíhá třeba dalších 14 dní,“ řekla dnes ČTK Tomšíčková, která v Neubuzi sýry vyrábí podle francouzských receptur a do soutěže se přihlásila poprvé.

V kategorii tepelně opracovaných masných výrobků uspěla valašská klobása od firmy Ritter a syn, radhošťská klobása od Milana Žabčíka a anglická slanina od Petry Zbořilové. Mezi pekařskými a cukrářskými výrobky uspěly levandulové sušenky od Radka Přikryla, cibulový chléb od Radka Císaře a karamelový řez z Agrodružstva Roštění. V kategorii medů získaly ocenění medovicový med od Marcela Třasoně a maliny v medu od Pavla Buřinského.

Mezi alkoholickými a nealkoholickými nápoji bodovaly pivo typu ipa z Jarošovského pivovaru, jablečno-višňový mošt z moštárny v Hostětíně, světlý ležák z Pivovaru Malenovice, světlý ležák od firmy Raven Trading a ležák z Pivovaru Vraník. Kategorii ovoce a zeleniny ovládla švestková povidla od Jiřího Netopila a kategorii ostatní bylinný čaj od Zuzany Fryzelkové, která spolu s manželem získala za kolekci čajů i cenu hejtmana. Stejně jako v předchozích letech se nepodařilo obsadit kategorii výrobků z ovčího mléka a skopového masa.

Titul Perla Zlínska získávají oceněné potraviny natrvalo. Výrobci mohou známku zdarma použít na obalech svých produktů. Ocenění a certifikáty o kvalitě produktu si dnes zástupci většiny vybraných firem převzali v rámci Dne Zlínského kraje z rukou hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL).

Reklama

Doporučované