Hlavní obsah

Návrat do vlády i ochrana životního prostředí. Nová šéfka TOP 09 má velké plány

Rozhovor s novou předsedkyní strany TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou.Video: Šimon Trantina, Seznam Zprávy

 

Reklama

Markéta Pekarová Adamová přebírá stranu, kterou před deseti lety zakládali Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem. Nová předsedkyně strany má ambice dostat TOP 09 znovu do vlády. Topka se zároveň stala jedinou parlamentní stranou, která má v čele ženu. Pekarová Adamová si jako hlavní téma vytyčila ochranu přírodních zdrojů a životního prostředí.

Článek

Opoziční TOP 09 povede příští dva roky, tedy i do sněmovních voleb, poslankyně Markéta Pekarová Adamová. Delegáti pražského sněmu jí v dnešní volbě předsedy strany dali přednost před senátorem Tomášem Czerninem, kterého následně zvolili prvním místopředsedou. Nová předsedkyně následně neuspěla s částí „svých“ kandidátů na řadové místopředsedy. Navzdory doporučení delegáti nezvolili jejího předchůdce, europoslance Jiřího Pospíšila. Z nejužšího vedení strany vypadl také někdejší poslanec Marek Ženíšek.

O svých plánech a o tom, jak chce stranu dostat do vlády, řekla Markéta Pekarová Adamová Seznamu v následujícím rozhovoru.

Jaké jsou vaše priority v čele strany?

Určitě chci, aby se strana stala čitelnější. TOP 09 musí být jasně čitelná pro všechny voliče v České republice. Dále je pro mne důležité stát si za svými prioritami, kterých nesmí být více než pět, protože těch stran, které soutěží o pozornost voličů, je strašně moc. Naše strana musí být v našich tématech důraznější, viditelnější a musíme se soustředit na několik málo věcí, abychom s nimi byli jasně spojováni.

Co budete v čele TOP 09 dělat jinak než Jiří Pospíšil a další předchůdci?

Zejména se chci zaměřit na cesty do regionů. Nejenom já, ale také ostatní členové předsednictva. Je důležité, abychom byli opravdu přítomni mezi lidmi, diskutovali s nimi tváří v tvář a nespoléhali se pouze na billboardy, facebookové příspěvky a další sociální sítě.

Před volbou jste často zmiňovala, že to bude souboj o směřování TOP 09 mezi liberálnějším a konzervativnějším kandidátem. Bude TOP 09 pod vaším vedením liberálnější stranou?

Já jsem to takhle nikdy nevnímala a obecně je v tomto TOP 09 jasně vyhraněná. Já naši stranu vnímala vždycky jako konzervativně-liberální stranu, protože jsme oslovovali i liberálnější voliče. Chci, aby to tak i nadále zůstalo.

Jaký máte plán, jak oslovit nové voliče?

Důležité je právě být čitelní, být mezi voliči, mít jasné konkrétní priority a řešit problémy, které lidi trápí. Jako jedno z hlavních témat jsem si vytyčila ochranu přírodních zdrojů a životního prostředí. To je téma, které zejména mladou generaci hodně mobilizuje a je velmi důležité nejenom pro ni a naši budoucnost, ale je klíčové i pro zemědělce. Musíme mít v této oblasti jasné a konkrétní návrhy k řešení.

Dříve jste nastínila, že do příštích voleb by se mohla TOP 09 spojit s dalšími stranami – například KDU-ČSL, STAN. Je to pro vás reálný cíl?

Je to určitě reálný cíl. Je nutné o té spolupráci hovořit, diskutovat. V příštím roce nás čekají senátní a krajské volby a tam už se jednotlivé podpory koalice v určitých krajích domlouvají. Hned nato nás další rok budou čekat volby do Poslanecké sněmovny a je na čase o nich začít jednat.

Už máte nějaká konkrétní jednání v plánu?

Příští týden se chci sejít s předsedy všech blízkých stran. Dopředu jsme si avizovali, že se setkáme.

Reklama

Související témata:

Doporučované